Moskva je po Putinovom príkaze stále pripravená rokovať so Spojenými štátmi, tvrdí ruský rezort diplomacie

TA3 TASR
22.2.2022 08:18

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov je stále pripravený na rokovania so svojím americkým náprotivkom Antonym Blinkenom, a to aj po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin príkazom vyslal do separatistických ukrajinských oblastí, Doneckej a Luhanskej, ruských vojakov.

Lavrov 1140 px (TASR/AP)
TASR/AP

V utorok to vyhlásila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Aj v tých najťažších chvíľach... hovoríme, že sme pripravení na rokovania... Vždy budeme vystupovať za požívanie diplomacie," uviedla Zacharovová, ktorá reagovala na otázku o možnom stretnutí Lavrova s Blinkenom.

Šéf ruskej diplomacie totiž v pondelok oznámil, že sa plánuje vo štvrtok 24. februára stretnúť so svojím americkým náprotivkom v Ženeve. O pripravovanej schôdzke informovalo už koncom minulého týždňa ministerstvo zahraničných vecí USA s tým, že Blinken je pripravený stretnúť sa s Lavrovom, ak dovtedy Rusko nenapadne Ukrajinu.

Medzičasom však Putin v rozsiahlom prejave k národu, vysielanom v pondelok v televízii, oznámil uznanie separatistických oblastí na východe Ukrajiny, čo v zásade pochováva mierový plán z roku 2015 a otvára dvere pre priamu účasť ruskej armády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok