Slovenská republika neuznáva samozvanú nezávislosť republík v Donbase

TA3 TASR
21.2.2022 21:48

Slovenská republika odmieta rozhodnutie Ruskej federácie, ktorá v pondelok uznala nezávislosť separatistických entít tzv. Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR to uviedlo vo vyhlásení, ktoré zaslalo agentúre TASR.

Rozhodnutie Ruska označil slovenský rezort diplomacie za neprijateľný krok, ktorý je "v priamom rozpore s deklarovaným záujmom hľadať konštruktívne riešenie v diplomatickom dialógu v príslušných medzinárodných formátoch". Podľa rezortu je takéto konanie v rozpore tiež s "princípom nedeliteľnosti bezpečnosti, ktorý Ruská federácia sama zdôrazňuje a žiada o jeho rešpektovanie ako NATO, tak aj EÚ".

"Slovenská republika rezolútne neuznáva samozvanú nezávislosť uvedených separatistických entít," uviedlo ďalej ministerstvo.

Principiálna zahraničnopolitická pozícia Slovenska podľa vyjadrenia rezortu "podporuje politickú suverenitu, nezávislosť a územnú celistvosť nášho suseda – Ukrajiny a univerzálnu platnosť a rešpektovanie princípov medzinárodného práva".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok