Študentská rada vysokých škôl kabáty neprezlieka, uviedol Šuran

TA3
21.2.2022 20:53

Väčšina vysokoškolákov mala dnes voľno. Dali im ho rektori, ktorí takýmto spôsobom protestujú proti novele vysokoškolského zákona. Zástupcovia verejných univerzít opakujú, že ich akademická samospráva sa okliešti a spolitizuje. Rezort školstva im odkazuje, že dvere majú stále otvorené.

v_9.jpg
TA3

Podpora študentov

Študenti akademikov v proteste proti vysokoškolskej novele nepodporili. Študentská rada vysokých škôl podľa jej predsedu Filipa Šurana kabáty neprezlieka. „Dali sme celkovo 28 zásadných pripomienok do medzirezortného pripomienkového konania a ministerstvo školstva následne v novembri a decembri zapracovalo až 10 z 12, ktoré sa konkrétne týkali riadenia, takže aj z tohto dôvodu sme mali zasadnutie valného zhromaždenia 11.2. kde valné zhromaždenie rozhodlo pomerne jasne, 49 delegátov bolo za podporu, 10 bolo proti a 8 sa zdržalo.“ Uviedol, že študenti vyjadrili podporu novele s dvomi výhradami.

Obsahová zmena novely

Novela vysokoškolského zákona sa podľa Šurana od októbra zmenila aj obsahovo. „V tom čase mal mať minister možnosť si vymenovať polovicu správnej rady, ktorá by mohla zablokovať zvoleného rektora a mať takmer polovicu výberovej komisie na dekana. Tam naozaj došlo ku vypočutiu našich požiadaviek.“ Jednou z výhrad študentov je zníženie ich počtu vo veľkom akademickom senáte univerzity.

Myslí si, že akademici sa obávajú obmedzenia akademickej samosprávy a narušenia autonómie vysokých škôl. Novela je podľa Šurana pre študentov prínosom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok