Anglicko ruší povinnú karanténu, po novom do nej nemusia ísť ani osoby s pozitívnym testom

TA3 TASR
21.2.2022 20:41

Anglicko od štvrtka ruší povinnú izoláciu pre ľudí s pozitívnym výsledkom testu na nový koronavírus. Oznámil to v pondelok britský premiér Boris Johnson, ktorý poslancom predstavil plány na zmierňovanie opatrení zameraných na "život s covidom". Tieto plány musí ešte schváliť britský parlament.

Temža Londýn západ slnka 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

"Od tohto štvrtka... ukončíme zákonnú požiadavku na izoláciu po pozitívnom teste," povedal Johnson podľa agentúry AFP. Pre osoby, u ktorých test preukáže nákazu covidom, bude naďalej platiť odporúčanie zostať v domácej karanténe najmenej päť dní, avšak nebudú mať zákonnú povinnosť tak aj učiniť. Johnson v tejto súvislosti apeloval na osobnú zodpovednosť ľudí.

Johnson doplnil, že sa ruší i povinnosť týkajúca sa zaočkovaných osôb, ktoré boli v kontakte s infikovanými a museli sa po dobu jedného týždňa denne testovať. V izolácii nebudú musieť zostať ani nezaočkované blízke kontakty nakazených.

Vláda v Londýne okrem toho s účinnosťou od 24. marca zruší vyplácanie príspevkov pre nakazených, ktoré im mali pomôcť vyvážiť výpadky príjmov počas povinnej izolácie.

Od 1. apríla sa pre bežných Britov zrušia i bezplatné rýchlotesty na covid. Podrobnosti má ešte zverejniť Úrad Spojeného kráľovstva pre zdravotnú bezpečnosť. Nové pravidlá je možné podľa Johnsona realizovať vďaka úspešnej očkovacej kampani. Poznamenal tiež, že Británia už prekonala vrchol vlny spôsobenej variantom omikron.

Johnson však varoval, že pandémia sa ešte neskončila a nie je možné vylúčiť, že sa začnú šíriť ešte ďalšie varianty vírusu. Minister zdravotníctva Sajid Javid ohlásil podávania novej "jarnej posilňujúcej dávky" pre ľudí nad 75 rokov, obyvateľov domovov pre seniorov, ako aj ľudí starších ako 12 rokov s oslabeným imunitným systémom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok