Lavrov sa vo štvrtok stretne s Blinkenom, na pláne má aj rokovanie v Paríži

TA3 TASR
21.2.2022 18:02

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok povedal, že sa vo štvrtok stretne v Ženeve so svojím americkým rezortným kolegom Antonym Blinkenom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že k schôdzke dochádza v čase čoraz väčšieho napätia spôsobeného obavami z ruskej invázie na Ukrajine.

Lavrov 1140 px (TASR/AP)
TASR/AP

Lavrov počas mimoriadneho zasadnutia ruskej bezpečnostnej rady uviedol, že hovoril s Blinkenom o ruských požiadavkách a stretnutie s ním je "naplánované na 24. februára v Ženeve". O pripravovanej schôdzke informovalo už koncom minulého týždňa ministerstvo zahraničných vecí USA, s tým, že Blinken je pripravený stretnúť sa s Lavrovom, ak dovtedy Rusko nenapadne Ukrajinu, píše DPA.  

Moskva plánovanie invázie popiera

Antony Blinken v uplynulých dňoch povedal, že Rusko môže kedykoľvek napadnúť Ukrajinu. Dodal však, že Washington ponechá dvere pre diplomaciu otvorené až do poslednej chvíle. "Pokiaľ sa ešte nevalia (ruské) tanky a nevzlietli lietadlá, využijeme každú možnosť a každú minútu, ktorú máme k dispozícii, aby sme sa pokúsili odradiť prezidenta Putina" od invázie, povedal šéf americkej diplomacie v nedeľu v televízii CNN.

Rusko podľa Západu zhromaždilo pri ukrajinských hraniach už približne 150-tisíc vojakov. Moskva plánovanie invázie popiera a naopak žiada od Západu bezpečnostné záruky vrátane prísľubu, že Ukrajina nikdy nevstúpi do Severoatlantickej aliancie.

Stretne sa aj s Le Drianom

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa v piatok v Paríži stretne s francúzskym rezortným partnerom Jeanom-Yvesom Le Drianom. Cieľom stretnutia je "položenie základov pre plánovaný summit amerického prezidenta Joea Bidena a ruského prezidenta Vladimira Putina," informovalo v pondelok francúzske ministerstvo zahraničných vecí, píše agentúra AFP.

Sergej Lavrov súhlasil so stretnutím s cieľom "uskutočniť prípravné konzultácie na v zásade dohodnutý summit," uvádza sa ďalej vo vyhlásení francúzskeho rezortu diplomacie.

Tamojší prezident Emmanuel Macron v nedeľu dvakrát telefonoval so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom a raz s prezidentom USA Joeom Bidenom. V noci na pondelok Elyzejský palác informoval, že obaja lídri "v princípe" súhlasili so stretnutím.

Biely dom však uviedol, že takéto stretnutie sa môže uskutočniť, len pokiaľ Rusko nenapadne Ukrajinu."Je na prezidentovi Putinovi, aby sa rozhodol," povedal v pondelok novinárom predstaviteľ francúzskeho prezidenta, ktorý si neželal byť menovaný.

Správy o Macronovom návrhu na summit USA-Rusko prichádzajú po týždňoch zvýšeného napätia, ktoré vyvolalo sústreďovanie ruskej armády v blízkosti ukrajinských hraníc, píše agentúra Reuters. Západné krajiny sa obávajú, že ide o predohru k invázii, ktorá môže prísť "kedykoľvek". Moskva akékoľvek útočné zámery popiera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok