Krásna Hôrka vyhorela pred desiatimi rokmi. Opravy postupujú, kedy je v pláne koniec prác?

TA3
22.2.2022 07:00

Slovenské pamiatky minulý týždeň zhasli osvetlenie a vyvesili čierne vlajky. Pamiatkari takto protestujú proti novému stavebnému zákonu, ktorý majú aktuálne na stoloch poslanci NR SR. Tvrdia, že zákon v tejto podobe ohrozí kultúrne dedičstvo.

krasna hôrka hrad 1140 px (TASR)
TASR

Práve v týchto dňoch si pripomíname aj desiate výročie ničivého požiaru stredovekého hradu Krásna Hôrka, ktorého škody boli vyčíslené na osem miliónov eur. Rozprávali sme sa s generálnym riaditeľom Slovenského národného múzea Branislavom Panisom.

Panis potvrdil, že desať rokov po požiari sa viacerí pýtatajú, kedy budú opravy hradu dokončené. "Po rokoch sa nám podarilo dopracovať projektovú dokumentáciu pre celé podhradie, podarilo sa urobiť dolný a stredný hrad. Horný hrad ešte čaká," vysvetlil. Práce stáli zatiaľ 35 miliónov eur, pričom projekčné práce sa ešte platia z poistky.

"Prvú etapu by sme radi mali dokončenú na jeseň 2023 a na konci roku 2024 ostatné časti," objasnil Panis. Doplnil, že dúfa, že verejné obstarávanie prejde bez problémov. "Keď si predstavíte, že len projekt má 12-tisíc riadkov a niekoľko tisíc výkresov projektovej dokumentácie, vznikli nejaké otázky a keďže ich bolo treba aj vysvetliť uchádzačom, nejaké termíny sa museli posunúť. Ale počítali sme s tým," vyjadril sa riaditeľ SNM.

Panis priznal, že má obavy o tohtoročnú sezónu. "Ak ju stihneme, tak verím tomu, že jeseň 2023 je reálna. Ak by sa skoplikoval proces verejného obstarávania, tak taký optimistický nebudem. Ale ja verím tomu, že sa nám to podarí," skonštatoval Panis.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok