Egypt a Francúzsko začali spoločné vojenské cvičenie. Cieľom je výmena bojových a terénnych skúseností

TA3 TASR
21.2.2022 15:06

Egypt a Francúzsko odštartovali v pondelok spoločné vojenské cvičenie v Stredozemnom mori. Okrem námorných manévrov sú ich súčasťou aj vzdušné operácie.

Egypt a Francúzsko začali spoločné vojenské cvičenie. Cieľom je výmena bojových a terénnych skúseností
TASR/AP (ilu)

Vojenské cvičenie s názvom "Ramses 2022" bude trvať niekoľko dní, oznámila egyptská armáda. Jeho cieľom je "výmena bojových a terénnych skúseností, ako aj príprava na spoločné operácie", uvádza sa ďalej vo vyhlásení. Obe krajiny už predtým absolvovali niekoľko spoločných cvičení v Červenom i Stredozemnom mori. Francúzsko je jedným z najväčších dodávateľov zbraní pre Egypt, píše agentúra AFP.

Egypt vlani podpísal kontrakt s francúzskou spoločnosťou Dassault Aviation na nákup 30 kusov viacúčelových stíhacích lietadiel typu Rafale. Egypt je po Saudskej Arábii a Indii tretím najväčším dovozcom zbraní na svete, tvrdí Štokholmský medzinárodný inštitút pre výskum mieru.

Nákup zbraní z Francúzska sa výrazne zvýšil za vlády egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího; v rokoch 2015-2021 dosiahol objem približne deväť miliárd eur. Sísí sa ujal úradu v roku 2014, rok predtým vykonal vojenský prevrat a zvrhol svojho islamistického predchodcu Muhammada Mursího.

Egypt v roku 2015 zakúpil od Francúzska 24 kusov lietadiel Rafale, ako aj ďalšiu vojenskú výzbroj vrátane vrtuľníkovej výsadkovej lode Mistral a raketových striel.

Aktivisti často kritizujú Paríž za to, že predáva Káhire zbrane - v súvislosti s porušovaním ľudských práv v Egypte. Francúzsky prezident Emmanuel Macron v roku 2020 uviedol, že predaj zbraní Egyptu nebude podmieňovať dodržiavaním ľudských práv v tejto severoafrickej krajine, píše AFP. Macron v tom istom roku udelil Sísímu v Paríži Rad čestnej légie, najvyššie francúzske štátne vyznamenanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok