Luxusná spodná bielizeň zažíva na Blízkom východe boom, v nákupoch predbehli Francúzky

TA3/hm ČTK
6.3.2022 09:00

Predaj luxusnej spodnej bielizne zažíva na arabskom Blízkom východe nevídaný rozmach. Priemerné sumy minuté na bielizeň v Saudskej Arábii sú podľa odhadov dvakrát vyššie vo Francúzsku.

Spodná bielizeň
TASR/AP (ilu)

Píše o tom denník Le Monde. Arabské trhy na Blízkom východe už dlho ponúkali pulty plné dámskej spodnej bielizne, ktorej krikľavé farby ešte umocňovali vyzývavé strihy. Zákazníčky v týchto obchodoch boli často zahalené, obvykle prichádzali v skupinkách a neváhali si povedať o konkrétny tovar predavačovi, ktorým bol v tomto type obchodov vždy muž. Len málo mužov sa odvažovalo prekročiť prah týchto butikov a najčastejšie tak robili so zámienkou, že si chcú spestriť svoju svadobnú noc. Tento dôvod menujú mužskí zákazníci podnikov s bielizňou najčastejšie aj dnes.

Novinkou je ochutená bielizieň

V centrách arabských metropolí a v obchodných domoch v Perzskom zálive sa teraz však objavilo mnoho špecializovaných obchodov. Segment zažíva skutočný boom a Blízky východ je jeho najväčším trhom na svete. Na predmestí Káhiry, ktorá je s 20 miliónmi obyvateľov najväčším mestom arabského sveta, je teraz mnoho obchodov s luxusnou spodnou bielizňou. Väčšinou majú dve poschodia, vo výklade je vystavená odvážna spodná bielizeň a v predajni stojí manažér mužského pohlavia. Na hornom poschodí potom zákazníčky, od dospievajúcich po šesťdesiatničky, v pokoji a v súkromí za pomoci predavačiek, skúšajú a vyberajú bielizeň.

Vedľa tradičným modelov sa objavia aj neviazané kreácie s večne sa vracajúcimi námetmi ako zdravotná sestra alebo sexy slúžka. Naopak, novinkou je ochutená spodná bielizeň, ktoré vonia po čokoláde, jahodách alebo mede. "Ženy so závojmi, ktoré im skrývajú celú tvár, sú často tie, ktoré si kupujú tie najodvánejšie kúsky," poznamenáva jedna z predavačiek. Úspech týchto butikov presvedčil veľké medzinárodné značky, aby si v Káhire otvorili obchod. Prvý bol v roku 2013 Victoria´s Secret, po ktorom nasledovali Etam, La Vie en rose alebo Women Secret.

Najviac milovníkov i predajcov spodnej bielizne, aspoň podľa tržieb je v Saudskej Arábii. Tamojší trh sa už v roku 2017 odhadoval na jednu miliardu dolárov. "Saudské ženy nakupujú dvakrát viac spodnej bielizne ako Francúzky, pričom výrazne uprednostňujú luxusnú spodnú bielizeň a európske luxusné značky," hovorí jedna z majiteliek obchodu. 

Je to už desať rokov, čo kráľovstvo nariadilo, že v obchodoch so spodnou bielizňou, kde do tej doby pracovali výhradne muži, môžu pracovať len ženy. Výhrady duchovných, že v tomto prípade budú ženy predávať bielizeň mužom, neuspeli. Špecializované obchody od tej doby zažívajú nevídaný rozmach, mimo veľkých mestských centier sa naďalej darí najmä obchodu cez internet. Najbohatšie klientky si nechávajú spodnú bielizeň predviesť doma, jediná prezentácia ich vyjde aj na viac ako tisíc dolárov. Pandémia tento spôsob nákupu len umocnila.

Na oblasť sa zamerala aj Kim Kardashian

V Duvaji sa prirodzene rozvinula ponuka spodnej bielizne, pričom hlavné značky sídlia v obchodných centrách alebo v špecializovaných butikoch v luxusných štvrtiach. Skutočnosť, že emirát je obľúbenou destináciou pre sexuálnu turistiku, tento trend ešte posilnil. Kanadskú spoločnosť La Senza najskôr kúpil kuvajtský fond, neskôr sa však stala súčasťou majetku skupiny z emirátov a v uliciach Dubaja má desiatky butikov. Dobre zavedené obchody už má v Dubaji aj francúzska značka Chantelle, anglická Agent Provocateur, talianska La Perla a Intimissimi a mnohé ďalšie. Influencerka Kim Kardashian sa dokonca zamerala na oblasť Perzského zálivu, kde prudko rastie záujem o jej značku Skims. Jej bielizeň sa doručuje do domu v Dubaji do dvoch hodín, v Rijáde do troch.

Arabské návrhárky prispeli k rozvoju trhu s luxusnou spodnou bielizňou vlastnou inšpiráciou. Egypťanka Nada Adelová založila v Káhire svoju značku Garden City a jej motto znie urobiť klientku "sexy a sebavedomú".

Americké podnikateľky, Christina Ganimová s pakistanskými a Nicola Isabelová s talianskymi koreňmi, založili v Ramalláhu značku Kenz, čo znamená v arabčine poklad. Ich výrobky sa predávajú cez internet. Napriek ťažkostiam spojeným s akýmkoľvek podnikaním zo západného brehu Jordánu, ktorý je stále prevažne okupovaný Izraelom, si spoločnosť Kenz rýchlo vydobila svoje miesto na Blízkom východe. Ganimová sa snaží nájsť strednú cestu medzi extrémami, za ktoré považuje "bláznivé kreácie a nudné bavlnené modely" a podľa Isabelovej môže "online nákup arabským ženám priniesť príjemný zážitok z nakupovania".

Sára Abdalkarímová založila v Kuvajte firmu Madame Bijoux, ktorá pôvodne predávala len spodnú bielizeň, neskôr sa je ponuka rozrástla na celú paletu dámskeho oblečenia. Je jej ľúto, že v arabskom svete stále pretrvávajú predsudky o spodnej bielizni. "Nejde o sex, ale o to, čo chceme nosiť," hovorí podnikateľka. 

Nada Adelová v Egypte nedávno podnietila verejnú diskusiu o znásilňovaní manželom. Obvinila svojho bývalého manžela, známeho herca, že ju znásilnil. Ukazuje sa, že súčasné nadšenie pre luxusnú spodnú bielizeň v arabskom avete nie je záležitosťou módy či marketingu, ale tiež spoločenským fenoménom, píše Le Monde.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok