Separatisti strieľali na svoje vlastné územie v snahe falošne obviniť ukrajinské sily, tvrdí Kyjev

TA3 TASR
21.2.2022 06:52

Veliteľské stredisko ukrajinskej Operácie spoločných síl (OOS) v nedeľu oznámilo, že separatisti na východe krajiny spustili streľbu z ťažkých zbraní namierenú na ich vlastné územie v snahe "falošne obviniť" ukrajinské sily a "ďalej eskalovať situáciu". Informovala o tom spravodajská stanica CNN.

Separatisti strieľali na svoje vlastné územie v snahe falošne obviniť ukrajinské sily, tvrdí Kyjev
TASR/AP

Podľa oznámenia sa paľba začala o 21.00 h miestneho času a zahŕňala streľbu z dediny Lobačeve smerom na mesto Luhansk. Obe tieto lokality sa nachádzajú na území samozvanej Luhanskej ľudovej republiky (LĽR).

Veliteľstvo OOS dodalo, že "ukrajinskí obrancovia sa zdržiavajú akýchkoľvek útočných aktivít, ktoré by mohli vyvolať násilnú reakciu", no "okupačné sily pokračujú v ničení civilnej infraštruktúry na dočasne okupovaných územiach a sporadicky ostreľujú civilné osídlenia". Samotná LĽR naopak tvrdila, že ukrajinské sily podnikali "delostreleckú paľbu na územie LĽR po celej kontaktnej línii" a "pravdepodobne sa pripravovali na útok".

Na frontovej línii v Donbase na východe Ukrajiny došlo v posledných dňoch k eskalácii bojov a ozbrojených incidentov, z ktorej sa navzájom obviňujú ukrajinské vládne sily a proruskí separatisti. Samozvané separatistické republiky vyhlásili cez víkend všeobecnú mobilizáciu s tvrdením, že Kyjev pripravuje útok na nimi ovládané územia. Ukrajinská vláda takýto úmysel popiera a tvrdí, že ide len o zámienku pre hroziacu ruskú inváziu na Ukrajinu.  

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v sobotu odsúdila "šírenie dezinformácií o bezprostrednom vojenskom zásahu ukrajinských vládnych síl", píše CNN. Generálna tajomníčka OBSE Helga Schmidová v nedeľu večer uviedla, že osobitná monitorovacia misia OBSE na Ukrajine hlásila "zvýšené používanie ťažkých zbraní v Donbase", aké sú zakázané na základe minských dohôd zameraných na ukončenie tohto konfliktu.

Výsledkom sú "rýchlo pribúdajúce správy o škodách a obetiach", dodala Schmidová na Twitteri so zdôraznením, že ohrozovanie životov civilistov je neprijateľné. Vyzvala tiež strany konfliktu, aby stiahli ťažké zbrane z bezpečnostnej zóny, dodržiavali prímerie a chránili civilistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok