Ohrozujú bezpečnosť aj suverenitu. Cichanovská žiada stiahnutie ruských vojsk z Bieloruska

TA3 TASR
20.2.2022 19:44

Exilová líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská v nedeľu vyhlásila, že prítomnosť ruských vojakov na predĺžených vojenských manévroch v Bielorusku ohrozuje suverenitu jej krajiny.

Nech žije Bielorusko!
TASR/AP

Informovala o tom agentúra AFP. "Prítomnosť ruských vojakov na našom území je porušením našej ústavy, medzinárodného práva, ohrozuje bezpečnosť každého Bielorusa a celého regiónu," uvádza sa vo vyhlásení jej kancelárie.

Cichanovská sa takto vyjadrila po tom, ako Minsk oznámil, že rozsiahle spoločné vojenské cvičenia Ruska a Bieloruska, ktoré sa mali v nedeľu skončiť, budú naďalej pokračovať. Za dôvod takéhoto kroku označil bieloruský minister obrany Viktar Chrenin "nárast vojenskej aktivity v blízkosti vonkajších hraníc Zväzového štátu (Ruska a Bieloruska)" a "zhoršenie situácie na Donbase". Manévre ešte viac umocnili obavy Západu z toho, že Rusko sa chystá zaútočiť na Ukrajinu, keďže v okolí jej hraníc zhromaždilo desaťtisíce svojich vojakov, približuje AFP.

"Žiadame okamžité stiahnutie ruských vojakov z našeho územia," uviedla vo vyhlásení Cichanovská s tým, že jej tím sa bude snažiť, aby sa touto otázkou zapodievala Bezpečnostná rada OSN.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko sa v ostatnom čase stáva čoraz bližším spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina, uvádza AFP. Ich vzájomný vzťah sa ešte prehĺbil po podpore, ktorú Minsku poskytla Moskva pri potláčaní rozsiahlych protivládnych protestov, ktoré v Bielorusku vypukli po sporných prezidentských voľbách z augusta 2020. Cichanovská, ktorá sa po voľbách uchýlila do exilu, uviedla, že Lukašenko teraz za túto podporu platí bieloruskou "suverenitou", pričom  "teraz vidíme jej dôsledky".

AFP pripomína, že bieloruská opozícia považuje za skutočnú víťazku zmienených prezidentských volieb práve Cichanovskú. Po oznámení oficiálnych výsledkov, podľa ktorých vyhral jej rival a dlhoročný prezident Lukašenko, vypukli v Bielorusku masové protesty, ktoré boli tvrdo potlačené. Samotná Cichanovská sa uchýlila do exilu v susednej Litve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok