Nová jadrová dohoda s Iránom bude ešte slabšia než tá pôvodná, tvrdí Izrael

TA3 TASR
20.2.2022 15:30

Svetové mocnosti možno už "čoskoro" dospejú k novej jadrovej dohode s Iránom, ktorá však bude slabšia než tá pôvodná. Uviedol to v nedeľu izraelský premiér Naftali Bennett, ktorého citovala agentúra AFP.

Nová jadrová dohoda s Iránom bude ešte slabšia než tá pôvodná, tvrdí Izrael
TASR/AP

"Zakrátko sa zrejme dospeje k dohode. K novej dohode, ktorá bude kratšia a slabšia než tá predchádzajúca," vyhlásil Bennett. Izrael podľa neho nebude ani novou dohodou nijako viazaný a naďalej si vyhradzuje právo podniknúť vlastné opatrenia proti hrozbe zo strany Iránu a na zaistenie bezpečnosti izraelských občanov.  

Bennett, ktorý odmietal aj pôvodnú zmluvu z roku 2015, uviedol, že ak na základe novej dohody dôjde k zmierneniu sankcií voči Iránu, tamojší režim využije získané financie na nákup zbraní, podporu terorizmu a protiizraelských aktivít.  

Spojené štáty vo štvrtok informovali o "podstatnom pokroku" v rokovaniach o záchrane dohody o obmedzení iránskeho jadrového programu, ktorú mocnosti uzavreli s Teheránom v roku 2015. Podľa Washingtonu je dosiahnutie dohody možné už "v najbližších dňoch", ak sa Irán k tomu postaví so všetkou vážnosťou.

Vo Viedni od vlaňajšieho novembra prebiehajú rokovania o oživení jadrovej dohody, od ktorej v roku 2018 jednostranne odstúpil vtedajší americký prezident Donald Trump, ktorý zároveň obnovil tvrdé sankcie voči Teheránu. Irán následne prestal dodržiavať viaceré svoje záväzky vyplývajúce z dohody, ktorej signatármi sú aj Čína, Rusko, Francúzsko, Nemecko a Británia. 

Iránske médiá v nedeľu informovali, že tamojší parlament vyzval prezidenta, aby od mocností získal záruky, že od novej jadrovej dohody opäť neodstúpia, ako to urobil Donald Trump, píše agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok