Kolíková svojej reforme verí: Cesta ešte nie je uzavretá. Podľa Pellegriniho by mala skončiť

TA3
20.2.2022 12:13

Z návrhov ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej v rámci súdnej reformy prešiel v parlamente len jeden. Naďalej však verí, že cesta na ich presadenie tu stále je. Líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini ju naopak v relácii V politike kritizoval, že sa ešte stále drží ministerskej stoličky. Súdnu reformu podľa neho nikto nechce.

Pellegrini: Ministerka utŕžila debakel

"Niekedy úplne nerozumiete všetkým rozhodnutiam koaličných partnerov," reagovala ministerka spravodlivosti na to, že v národnej rade prešiel len jeden návrh v rámci jej súdnej reformy. Podľa Pellegriniho "utŕžila debakel". "Nepodržali ju dva kľúčové subjekty koalície, očakával by som, že sa už bude lúčiť s ministerskou stoličkou. Kto chce vlastne túto reformu? Nenašiel som ani jednu skupinu ľudí, ktorá by ju podporila," dodal.

Kolíková reagovala s tým, že mestské súdy boli návrhom už za ministerky Žitňanskej. "Spochybňovať ich teraz je popretím aj samého seba," povedala Pellegrinimu. "Sú súčasťou celej reformy preto, lebo je to silné protikorupčné opatrenie. Slovensko z tohto pohľadu nemá na výber," uviedla.

Pellegrini však v kritike reformy pokračoval. Podľa neho ľudí nezaujíma v akej budove sudca sedí, ale či sa dopátrajú svojho rozsudku. Súdna reforma má totiž aj zmodernizovať súdy a zlepšiť ich technické vybavenie. Na to má ísť časť peňazí z plánu obnovy, podľa Kolíkovej sa napríklad na platové ohodnotenie sudcov z tohto plánu peniaze získať nedajú.

Pellegrini však argumentoval tým, že už za jeho vlády sa rekonštruovali napríklad krajské súdy. Táto krajina vie podľa neho fungovať aj bez plánu obnovy, nazval ho pôžičkou, ktorú budeme neskôr splácať.

Kolíková: Reformu robíme pre spoločnosť

Podľa Kolíkovej pre justíciu nikdy nebolo dosť peňazí a touto reformou sa to dá vyriešiť. "Je dôležité, aby sa aj v rámci Bratislavy a Košíc spájali súdy," dodala. Urobila pre reformu maximum? Reagovala s tým, že mala záujem komunikovať s každým a stretávala sa aj so sudcami. Návrhy podľa nej prepracovala podľa viacerých pripomienok.

"Je tu množstvo dezinformácií, reforma justície prešla sčasti a v tých častiach, v ktorých neprešla, sa vina zvaľuje na ministerku. Návrhy som upravovala, rokovania boli obsiahle, boli to desiatky stretnutí. Reformu robíme predovšetkým pre spoločnosť," vysvetlila s tým, že je pripravená znovu rokovať. "Téma je ešte na stole aj s koaličnými partnermi, je priestor dohodnúť sa," dodala.

Pellegrini vyčítal Kolíkovej najmä to, že ju už ako ministerku nikto nechce. "Tejto stoličky sa držíte zubami nechtami," povedal s tým, že podľa neho už nemá žiadnu podporu, jej správanie sa nazval "typickým arogantným postojom SaS".

Kolíková však reagovala s tým, že nad demisiou neuvažovala. "Cesta k reforme nie je uzavretá. Mala prísť už dávno, je len legitímne od koaličných partnerov, že sa o tom chcú viac rozprávať," uzavrela.

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok