Nemecko, Rakúsko a Francúzsko vyzvali svojich občanov, aby bezodkladne opustili Ukrajinu

TA3 TASR
19.2.2022 17:30

Nemecko a Rakúsko vyzvali v sobotu svojich občanov, aby "bezodkladne" opustili Ukrajinu. Francúzsko sa pripojilo k výzve. Rezorty diplomacie zmienených krajín sa takto vyjadrili v súvislosti s narastajúcimi obavami z ruskej invázie na Ukrajinu, ku ktorej by mohlo dôjsť už v nasledovných dňoch.

Kuleba: Ukrajine a Západu sa podarilo zabrániť Rusku v eskalácii
TASR/AP

Informovali o tom agentúry DPA a APA. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí novým odporúčaním sprísnilo predošlé, v súlade s ktorým mali byť pripravení Ukrajinu v krátkom čase opustiť tí Nemci, ktorých prítomnosť tam nie je "absolútne nevyhnutná".

Ministerstvo zahraničných vecí zároveň odporučilo Francúzom zdržujúcim sa momentálne na Ukrajine, aby túto krajinu opustili, ak v nej nie sú z obzvlášť závažných dôvodov.

Rakúske ministerstvo zahraničných vecí v sobotu uviedlo, že situácia na východe Ukrajine sa za posledný deň zhoršila a treba počítať s ďalšou eskaláciou. Svojich občanov vyzvalo, aby na Ukrajinu necestovali. Predtým im neodporúčalo podnikať do tejto krajiny iné ako "nevyhnutné" cesty.

Rakúšanom teraz rezort odporučil vyhnúť sa Ukrajine, s výnimkou jej západných regiónov: Ľvovskej, Zakarpatskej, Ivanofrankivskej a Černovickej oblasti. Taktiež platí, že Ukrajinu okrem menovaných oblastí majú okamžite opustiť.

Rakúsko sa ale zároveň rozhodlo posilniť počet pracovníkov svojho veľvyslanectva v Kyjeve, ktoré bude v prípade potreby Rakúšanom asistovať pri odchode z tejto krajiny. Zároveň bude v kontakte s ukrajinskými predstaviteľmi, ako aj všetkými rakúskymi občanmi, ktorí sa nachádzajú v Ukrajine a zaregistrovali sa v aplikácii ministerstva zahraničných vecí. Momentálne je takýchto osôb približne 180, uvádza APA.

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa aj rakúska letecká spoločnosť Austrian Airlines v sobotu oznámili, že od pondelka do konca februára pozastavujú pre "aktuálnu situáciu" lety do Kyjeva a Odesy. Naďalej však budú pokračovať s letmi do západoukrajinského Ľvova.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok