Srbský veľvyslanec pri NATO spáchal samovraždu

TASR, TA3
5.12.2012 12:04

Srbský veľvyslanec pri NATO Branislav Milinkovič spáchal v utorok v Bruseli samovraždu skokom z poschodia parkovacieho domu na hlavnom medzinárodnom letisku v belgickej metropole. Informáciu priniesli belehradské médiá.

Pred očami námestníka

Milinkovič (52) sa podľa nich zabil pred očami námestníka srbského ministra zahraničných vecí Zorana Vujiča, ktorý vedie úrad pre bezpečnostnú politiku. Srbské ministerstvo zahraničných vecí prípad bezprostredne oficiálne nekomentovalo.

"Všetci sme v šoku. Nič nepoukazovalo na tragédiu. Vyšetrujeme okolnosti - je možné, že padol do depresie a nikto to nespozoroval. Bol to výnimočný odborník," citoval belehradský denník Kurir zdroj zo srbského rezortu diplomacie. Milinkovič po sebe podľa srbského denníka Blic zanechal šesťročného syna.

Stála misia Srbska pri NATO v Bruseli prípad nechcela komentovať. Milinkovič bol veľvyslancom Srbska pri NATO od roku 2009; osobitným vyslancom šéfa diplomacie vtedajšieho Srbska a Čiernej Hory pri Severoatlantickej aliancii bol od roku 2004.

Belgická polícia začala vyšetrovanie

Belgická polícia a prokuratúra začala dnes oficiálne vyšetrovanie. Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý sa zúčastňuje dvojdňovej ministerskej konferencie NATO v Bruseli, uviedol, že účastníci konferencie sa o tejto smutnej udalosti dozvedeli až v utorok neskoro večer.

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen v krátkom smútočnom vyhlásení uviedol, že Milinkovič bol v Bruseli váženým a oceňovaným diplomatom, ktorého absencia bude v sídle NATO citeľná.

Motívy jeho činu doposiaľ nie sú známe, hoci podľa diplomatických zdrojov z prostredia NATO, ktoré nechceli byť menované, srbský diplomat trpel hlbokými depresiami a mal rodinné problémy. Jeho manželka žila oddelene v Dubline.

Aj napriek tomu, že Srbsko nie je členom Severoatlantickej aliancie, má stálu diplomatickú misiu pri NATO v Bruseli ako člen programu aliancie Partnerstvo pre mier. Branko Milinkovič je bývalý novinár a veľvyslancom Srbska pri NATO bol od roku 2009.

Jeho kontakty na alianciu sú však staršieho dáta, keďže už od roku 2004 pôsobil v Bruseli ako osobitný vyslanec šéfa diplomacie vtedajšieho Srbska a Čiernej Hory. Milinkovič pôsobil aj ako veľvyslanec SČH vo Viedni pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu (OBSE). Srbský diplomat zanechal po sebe manželku a šesťročného syna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok