Biden je presvedčený o tom, že Putin sa už rozhodol. Útok očakáva v najbližších dňoch

TA3 ČTK TASR
18.2.2022 23:41

Prezident Spojených štátov Joe Biden je presvedčený, že ruský prezident Vladimir Putin sa už rozhodol pre inváziu na Ukrajinu. Vyhlásil to na tlačovej konferencii, podľa neho príde útok v najbližších dňoch.

Aj keď stále je tu priestor pre diplomaciu, Rusko podľa Bidena plánuje útok už v najbližších dňoch. Cieľom útoku by mala byť podľa neho aj ukrajinská metropola Kyjev.

Rusko už niekoľko týždňov zhromažďuje vojská na ukrajinských hraniciach a voči západným mocnostiam má vlastné bezpečnostné požiadavky, Moskva však odmieta tvrdenia o tom, že by sa na svojho suseda chystala zaútočiť. "Máme dôvody sa domnievať, že ruské jednotky plánujú a chystajú sa zaútočiť na Ukrajinu v nasledujúcom týždni, v nasledujúcich dňoch," vyhlásil Biden.

Vzhľadom na skutočnosť, že americký minister zahraničných vecí Antony Blinken má budúci týždeň vo štvrtok rokovať s ruským rezortným partnerom Sergejom Lavrovom, Biden zároveň povedal, že stále existuje čas na rokovania s cieľom zmierniť krízu. "Diplomacia je vždy možnosťou," poznamenal.

Podľa amerického prezidenta Moskva vedie dezinformačnú kampaň, ktorej súčasťou je obviňovanie Kyjeva z plánovania útoku na Rusko. Cieľom kampane má byť vytvorenie zámienky pre ruskú inváziu na Ukrajinu.

"Tieto tvrdenia sa jednoducho nedajú podložiť žiadnymi dôkazmi a je v rozpore s logikou veriť tomu, že Ukrajinci by si vybrali práve tento čas, keď je na ich hraniciach rozmiestnených viac ako 150-tisíc (ruských) vojakov, na eskaláciu roky trvajúceho konfliktu," povedal Biden.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok