Videá o evakuácii na Ukrajine mohli byť podľa nových údajov vytvorené už vopred

TA3 TASR
18.2.2022 22:14

Metaúdaje z dvoch videí zverejnených v piatok proruskými separatistami, ktoré oznamovali okamžitú evakuáciu civilistov z oblastí na východe Ukrajiny, potvrdzujú, že tieto súbory boli vytvorené pred dvoma dňami.

Na hroziaci konflikt dopláca Ukrajina miliardami dolárov. Únia musí urobiť politické rozhodnutie o pomoci
TASR/AP

Vodca separatistov samozvanej Doneckej ľudovej republiky na východe Ukrajiny Denis Pušilin zverejnil v piatok na sociálnej sieti Telegram video, v ktorom okrem iného tvrdil, že prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj v blízkej budúcnosti vydá rozkaz svojim vojakom, aby spustili útok.

Líder separatistov v samozvanej Luhanskej ľudovej republike Leonid Pasečnik v podobnom videu na Telegrame v piatok obyvateľov vyzval, aby sa evakuovali do Ruska. "Aby sme zabránili civilným obetiam, vyzývam obyvateľov republiky..., nech čo najskôr odídu do Ruskej federácie," uviedol vo vyhlásení Pasečnik.

Telegram zachováva metaúdaje, ktoré automaticky obsahujú aj dátum, kedy boli súbory vytvorené, približuje AP. Americkí predstavitelia Rusko obviňujú, že plánuje inváziu na Ukrajinu. Kremeľ podľa nich tieto dopredu nahraté videá plánoval ako súčasť svojej dezinformačnej kampane, píše AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok