Od pápeža prišla kritika: Tápeme v tme, ľudstvo je šampiónom vo vedení vojny

TA3 TASR
18.2.2022 17:45

Pápež František v piatok skritizoval "úzky vzťah ľudstva k vojne" a vyjadril poľutovanie nad "hrozivým vetrom" na prahu východnej Európy v súvislosti s napätím medzi Ruskom a jeho prozápadným susedom Ukrajinou.

Od pápeža prišla kritika: Tápeme v tme, ľudstvo je šampiónom vo vedení vojny
TASR/AP

"Máme silné sklony viesť vojny, a to je tragické," vyhlásil 85-ročný pápež na zasadnutí Kongregácie pre východné cirkvi vo Vatikáne, informovala tlačová agentúra AFP. "Ľudstvo, ktoré sa pýši tým, že napreduje vo vede, v myslení a v mnohých ďalších krásnych veciach, zaostáva v udržiavaní mieru. Naopak, je šampiónom vo vedení vojny," povedal pápež.

Spojené štáty obviňujú Rusko z toho, že v najbližších dňoch plánuje vpadnúť na Ukrajinu. Moskva to odmieta a tvrdí, že začala sťahovať časť svojich približne 149.000 vojakov, ktorí sa podľa Kyjeva nachádzajú na ukrajinských hraniciach.

"Stepami východnej Európy veje hrozivý vietor; horia zápalné šnúry, spúšťa sa streľba zo zbraní, pričom srdcia chudobných a nevinných sužuje mráz," vyjadril sa pápež. "Mnohí dúfali, že hlad ľudstva po vojne bude už v treťom tisícročí utíšený, ale zdá sa, že stále tápeme v tme," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok