Meteorológovia varujú pred silným vetrom na horách a na juhozápade Slovenska. Vydali výstrahu druhého stupňa

TA3 TASR
18.2.2022 17:19

Na severnom a strednom Slovensku hrozí od piatkového podvečera silný nárazový vietor na horách. Na hrebeňoch Veľkej a Malej Fatry, Vysokých a Nízkych Tatier môže počas noci dosiahnuť až silu orkánu. Výstrahu druhého stupňa v tejto súvislosti vydal Slovenský hydrometeorologický ústav.

Vietor veterno dážď búrka dáždnik ilu 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

"Vietor môže krátkodobo, v nárazoch, dosiahnuť rýchlosť 135 - 160 kilometrov za hodinu," upozorňujú meteorológovia vo vydanej výstrahe, ktorá potrvá do sobotňajšieho popoludnia.b Výstraha pred nárazovým vetrom na horách sa postupne v priebehu noci na sobotu rozšíri aj na územie severozápadného a západného Slovenska. Pre túto oblasť bude platiť výstraha prvého stupňa, vietor môže na hrebeňoch hôr dosiahnuť rýchlosť 110 - 135 kilometrov za hodinu.

V priebehu noci začne platiť aj výstraha pred vetrom v oblasti juhozápadného Slovenska. Najvážnejšiu situáciu očakávajú meteorológovia v čase od 05.00 do 11.00 h v Bratislavskom kraji. "Prechodne očakávame výskyt silného vetra spojeného s prechodom studeného frontu, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 85 - 105 kilometrov za hodinu," spresňuje ústav.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok