Ukrajinu podľa Spojených štátov ohrozujú desaťtisíce vojakov pod velením Ruska

TA3 TASR
18.2.2022 17:02

Ukrajinu ohrozuje 169.000 až 190.000 vojakov a príslušníkov bezpečnostných síl pod velením Ruska, oznámil v piatok americký veľvyslanec pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe Michael Carpenter.

Ruskí poslanci žiadajú Putina o uznanie republík na Donbase. Kuleba tvrdí, že to bude koniec minských dohôd
TASR/AP

"Kolegovia, toto je najväčšia vojenská mobilizácia v Európe od druhej svetovej vojny," povedal veľvyslanec Carpenter na zasadnutí OBSE vo Viedni. Do súčasného odhadu sú zahrnutí vojaci v pohraničných oblastiach Ruska, v Bielorusku a na ukrajinskom polostrove Krym anektovanom Ruskom, spresnil zástupca Washingtonu.

Do odhadu sú započítané aj ďalšie ruské bezpečnostné sily v týchto oblastiach, ako aj proruskí separatisti na východe Ukrajiny. Koncom januára sa odhadoval počet príslušníkov síl pod ruskou kontrolou na približne 100.000. Ako uviedli diplomati, Rusko sa na zasadnutí OBSE vo Viedni nezúčastnilo. Stretnutie zvolala Ukrajina, aby dostala vysvetlenia o pohybe a presunoch ruských vojakov. Carpenter odporučil, aby Moskva povolila prelety zahraničných pozorovateľov. Tieto prelety môžu preveriť, či sa vojaci sťahujú, tak ako bolo oznámené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok