Ľudia, ktorí prekonali covid, môžu mať zvýšené riziko psychických problémov, ukázala štúdia

TA3/hm ČTK
21.2.2022 06:00

U ľudí, ktorí mali ochorenie Covid-19, bola rok po prekonaní infekcie výrazne vyššia pravdepodobnosť, že im odborníci diagnostikujú psychické poruchy, ktorými skôr netrpeli.

depresia smútok samovražda 1140px (TASR)
TASR

Vyplýva to z novej štúdie, o ktorej informoval denník The New York Times. U osôb, ktoré prekonali covid, bola v mesiacoch po nákaze vyššia pravdepodobnosť diagnózy depresie o 39 percent ako u ľudí, ktorí ochorenie nemali. Pri úzkosti vzrástla pravdepodobnosť diagnózy o 35 percent a u porúch prispôsobenia sa o 38 percent. Ľudia, ktorí sa nakazili vírusom SARS-CoV-2, mali tiež o 41 percent vyššie riziko porúch spánku.

Čelia väčšiemu riziku

"Zdá sa, že v mesiacoch po prekonaní covidu-19 dochádza k výraznému nárastu počtu psychiatrických diagnóz," uviedol profesor psychiatrie na Oxfordskej univerzite Paul Harrison, ktorý sa na štúdii nepodieľal. Uviedol, že výsledky sa zhodujú so závermi iných výskumov, vrátane štúdie z roku 2021, na ktorej sa autorsky podieľal. Štúdia podľa neho "posilňuje tvrdenie, že na covide je niečo, čo spôsobuje, že ľudia čelia väčšiemu riziku bežných duševných porúch."

Údaje nenaznačujú, že by sa u väčšiny pacientov s covidom-19 objavili príznaky duševného ochorenia. Lekári diagnostikovali depresiu, úzkosť alebo poruchy prispôsobenia sa a stresu iba u 4,4 až 5,6 percenta osôb v štúdii. "Našťastie nejde o epidémiu úzkosti a depresie," uviedol Harrison. "Ale banalita to nie je," dodal.

Vedci v štúdii analyzovali záznamy takmer 154-tisíc pacientov s ochorením Covid-19, ktorí sú registrovaní v zdravotníckom systéme pre veteránov. Ich dáta porovnali s ľuďmi, ktorí sa vírusom nenakazili. Výskumníci do štúdie zaradili iba pacientov, ktorí nemali žiadnu psychiatrickú diagnózu ani sa na ňu neliečili najmenej dva roky pred nakazením sa koronavírusom. Len veľmi málo z účastníkov štúdie malo očkovanie proti covidu. Lekár Al-Aly, ktorý štúdiu viedol, povedal, že jeho tím plánuje analyzovať, či následné očkovanie zmenilo duševné príznaky ľudí, rovnako ako ďalšie zdravotné problémy po nákaze, ktoré skupina študovala.

Objavili sa kognitívne problémy

Autori štúdie tiež zistili, že u ľudí, ktorí mali covid, sa o 80 percent častejšie objavili kognitívne problémy, ako je mozgová hmla, zmätenosť a zábudlivosť. Riziko porúch spôsobených užívaním opioidov pravdepodobne z liekov predpísaných na bolesť, u nich vzrástlo o 34 percent. Mali tiež o 20 percent vyššiu pravdepodobnosť porúch spôsobených užívaním iných ako opioidných látok, vrátane alkoholizmu.

Z výskumu vyplynulo, že lekári u pacientov hospitalizovaných s covidom častejšie diagnostikovali psychické problémy ako u pacientov s menej závažným priebehom ochorenia. Ale i ľudia s miernou infekciou boli duševnými problémami viac ohrození ako tí, ktorí covid neprekonali. 

Podľa vedcov existuje niekoľko možných príčin nárastu diagnostikovaných duševných problémov. Lekárka Maura Boldriniová si myslí, že príznaky s najväčšou pravdepodobnosťou ovplyvňujú biologické faktory i psychický stres spojený s ochorením. "V psychiatrii ide takmer vždy o vzájomné pôsobenie," povedala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok