Nikodým: Včela nepotrebuje chrániť, je to hospodárske zviera. Chrániť treba prostredie

TA3
19.2.2022 07:00

Slovenskí včelári narazili na slovenských zákonodarcov, ktorí sa rozhodli vypracovať nové znenie zákona o ich ochrane. Včelári nad včelou, ako chráneným zvieraťom, iba neveriacky krútia hlavami. O včelách a včelárstve sme hovorili s včelárom a popularizátorom včelárstva, moderátorom Martinom Nikodýmom.

Včely hmyz úľ 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Manažment včelej rodiny

Podľa Nikodýma je vždy dobre, keď sa hovorí o včelách, ale treba hovoriť rozumne, pokojne a s ľuďmi, ktorí sa vo včelách vyznajú. "Včela nepotrebuje chrániť, ona je hospodárske zviera, my včielku chováme. Ak niečo treba chrániť, tak prostredie, v ktorom včela žije," povedal Nikodým. Zdôraznil, že práve zásahmi do prostredia sme včelám skomplikovali život.

Nikodým zdôraznil, že mať včely nie je také jednoduché, nestačí len mať veľkú záhradu a zaobstarať si včelstvo. Bez opatery včelára by totiž neostali na jednom mieste. "My včely naozaj chováme, usmerňujeme ich. Môžete si dať na záhradu nejaké včely, ale garantujem vám, že tam budú maximálne dva roky. Vyroja sa vám, odídu, zahynú na choroby," priblížil. "My manažujeme rodinu, aby sme mali nejaký medný výnos a aby tým včielkam bolo aj dobre," vysvetlil včelár.

Zlomový rok 1989

Nikodým vysvetlil, že včely, ktoré sa u nás chovajú, v skutočnosti nie sú na Slovensku pôvodnými včelami. "Nemá zmysel chrániť nejakú oravskú včelu. Orava nie je ostrov, kde by sme vedeli zabezpečiť, aby tam existoval len konkrétny druh," povedal.

Podľa Nikodýma je Slovensko "relatívne dobre zavčelená krajina", ešte stále však nie sme na úrovni roka 1989, keď sa začal úpadok včelárstva. "V roku 1989 bolo oveľa viac včelárov, oveľa viac včelstiev, a čo je veľmi dôležité, mali takmer dvojnásobné medné výnosy, ako máme my v súčsnosti," priblížil Nikodým. Pokles podľa neho súvisí so zmenou manažmentu krajiny. Práve preto je podľa neho dôležitá ochrana prostredia a nie včely.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

Témy: Slovensko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok