Koalícia vraj ešte má zmysel. Šeliga si však kritiku Kolíkovej neodpustil

TA3 TASR
18.2.2022 14:37

Koalícia má ešte zmysel, aj napriek situácii po neschválení niektorých častí reformy súdnej mapy. Zhodli sa na tom na tlačových konferenciách v Národnej rade SR podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Ministerka nevidí dôvod na odchod z funkcie, Šeliga ju k tomu nebude vyzývať. Obaja chcú slovenskú justíciu posunúť dopredu.

Napätie v koalícii podľa Šeligu súvisí s chýbajúcou odbornou diskusiou. Mrzeli ho slová poslancov SaS, že poslanci Za ľudí strácajú záujem bojovať s korupciou, keď nepodporili zmeny v súdnej mape. "Nemám záujem škodiť Kolíkovej, keby som chcel byť minister, mohol som to vziať počas vládnej krízy," povedal na margo vzťahu s ministerkou.

Pripomenul, že pri reforme nemocníc minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský v parlamente "doslova spával" a robil kompromisy, rovnako vicepremiér Štefan Holý pri stavebnom zákone, keď bol ochotný podpísať dohodu o zapracovaní zmien. Kolíková podľa Šeligu niečo podobné odmietla. Poslanec za tým vidí Kolíkovej pocit, že jedine ona má patent na zmeny slovenského súdnictva. Kritizuje tiež ministerkine snahy presviedčať a "lámať na kolene" päť minút pred hlasovaním o súdnej mape.

"Sme v koalícii, musíme ísť ďalej, je to naša zodpovednosť a povinnosť. Ja sa musím starať o to, aby reforma mala zmysel," uviedla Kolíková. Pri reforme trvá na protikorupčných opatreniach. Nerozumie, prečo poslankyne zo Za ľudí Miriam Šuteková a Alexandra Pivková nepodporili odvolacie súdy. Nerozumie ani Šeligovým výhradám. Na jeho vyjadrenia reagovala tým, že momentálne nemá skúsenosti ani vedomosti a nevie, čo je potrebné pre justíciu.

Ministerka deklarovala ochotu robiť kompromisy, ak budú v záujme zlepšenia súdnictva. Odmieta Šeligove slová o jej neochote dať na papier nejakú dohodu. Pripomenula, že o súdnej mape sa rokovalo už dávno pred tým, ako prišla na vládu. Na otázku, či v prípade nedohody ponúkne funkciu, odpovedala, že na to nevidí dôvod, pretože robí všetko pre dobrú reformu.

Šeligu ani Kolíkovú neteší ohrozenie míľnikov z plánu obnovy. Obaja si myslia, že sa to ešte dá zmeniť. Šeliga nechcel komentovať možné riešenia situácie. "Treba si sadnúť za rokovací stôl," podčiarkol. Kolíková priznala, že jednou z možností je pozmeňujúci návrh v druhom čítaní k tej časti reformy, ktorá prešla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok