Asociácia nemocníc hrozí vypovedaním zmlúv Všeobecnej zdravotnej poisťovni, tá je otvorená rokovaniam

TA3 TASR
18.2.2022 13:08

Asociácia nemocníc Slovenska nesúhlasí s podmienkami, ktoré navrhuje štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa pre rok 2022. Ak nedôjde k zmene, asociácia chce odporučiť svojim členom, aby poisťovni vypovedali koncom marca zmluvu.

Všeobecná zdravotná pooisťovňa všzp 1140 (SITA Tomáš Benedikovič)
SITA/Tomáš Benedikovič

Upozorňuje, že návrh by spôsobil problémy s udržaním zamestnancov a ohrozil poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Všeobecná zdravotná poisťovňa považuje vyhlásenie asociácie za predčasné a neodôvodnené. 

"Ponuku štátnej zdravotnej poisťovne považujeme za likvidačnú. Návrh nielen že nepokrýva oprávnené nároky nemocníc, ktoré vyplývajú z platnej legislatívy na zákonné zvyšovanie platov zamestnancov a zvýšené náklady spojené s rastom energií či inflácie, ale je v mnohých prípadoch výrazne nižší v porovnaní so súčasným zmluvným objemom," uviedol riaditeľ kancelárie Asociácie nemocníc Slovenska Miroslav Valaštík. 

V dôsledku návrhu by členovia asociácie neboli schopní vyplácať mzdy zdravotníckemu personálu. Asociácia zároveň v tejto súvislosti opätovne vyzýva Ministerstvo financií SR, aby v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva SR dofinancovali rezort zdravotníctva. "Keďže všetky zdravotné poisťovne deklarovali, že prijatý štátny rozpočet oprávnené nároky nemocníc nepokrýva," skonštatoval Valaštík.

Ponuku poisťovne kritizuje aj mimoparlamentná strana Hlas-SD. "V čase rekordnej inflácie, keď len ceny energií rastú o desiatky percent a odchádzajú nám stovky zdravotníkov za lepšími zárobkami do zahraničia, je nemysliteľné, aby štátna poisťovňa ponúkla nemocniciam za liečbu menej peňazí ako v predchádzajúcom roku," skonštatoval podpredseda strany Richard Raši.

Všeobecná zdravotná poisťovňa považuje vyhlásenie asociácie za predčasné a neodôvodnené. Štátna poisťovňa pripomenula, že koncom januára asociácii predložila návrh na úpravu zmluvného vzťahu v tomto roku. "V rámci rokovania bolo dohodnuté zaslanie oficiálnych pripomienok k tomuto návrhu, čo k dnešnému dňu Asociácia nemocníc Slovenska nerealizovala" uviedla Eva Peterová z oddelenia komunikácie poisťovne.

Dodala, že poisťovňa je otvorená rokovaniam. "Naším cieľom je dohodnúť sa a zabezpečiť dostupnú a kvalitnú zdravotnú starostlivosť našim poistencom a súčasne podporiť segment ústavnej zdravotnej starostlivosti k efektívnemu poskytovaniu zdravotnej starostlivosti," doplnila Peterová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok