Dovoz mäsa a vajec zdvíhame, problémy sa neriešia. Slovenskí hydinári sú nespokojní, rastú im náklady

TA3 TASR
18.2.2022 12:09

Situácia na Slovensku v chove a spracovaní hydiny je dlhodobo nepriaznivá a aj počas roku 2022 sa opätovne zhoršuje. Podľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) sa na zhoršovaní situácie podieľajú neustály rast výrobných nákladov, nízke odbytové ceny, nárast dovozu hydinového mäsa a vajec, absencia systémovej finančnej podpory sektora a nedostatočné riešenie existujúcich problémov.

"Od začiatku minulého roku do februára 2022 sme zaznamenali rapídny nárast výrobných nákladov v chove hydiny, pričom k výraznému rastu prišlo aj v úvode tohto roku. Chovatelia hydiny v januári a februári 2022 pocítili opätovný rast cien kŕmnych zmesí o ďalších 15 %," uviedla ÚHS. Každé zvýšenie cien kŕmnych zmesí má totiž vplyv na rast výrobných nákladov v chove hydine. Dôvodom je skutočnosť, že náklady na krmivá predstavujú 59 % všetkých nákladov spojených s výkrmom hydiny a 45 % všetkých nákladov pri produkcii vajec.

Výrazný rast nákladov zaznamenali chovatelia aj v rámci energií. Náklady na elektrickú energiu stúpli priemerne o 180 % a náklady na plyn priemerne o 150 %. "Medziročne od začiatku minulého roku vo výkrme kurčiat vzrástli náklady na krmivá o 25 %, na jednodňové kurčatá o 18 %, na elektrickú energiu o 200 % a na plyn o 100 %, pričom najvyšší nárast sme zaznamenali od začiatku roku 2022. Priemerné náklady na chov kurčiat vzrástli medziročne o 22 %," pokračovala ÚHS. Priemerné odbytové ceny za kura chladené medziročne vzrástli o 4,8 % a za chladené kuracie rezne o 9 %.

Výrazný medziročný rast nákladov zaznamenali aj chovatelia nosníc. Od začiatku vlaňajšieho roku im vzrástli náklady na krmivá o 28 %, na elektrickú energiu o 180 % a na plyn o 150 %. Priemerné výrobné náklady na produkciu vajec stúpli medziročne o 21 %. Priemerné odbytové ceny za vajcia od minuloročného januára do súčasného januára stúpli o 11 %. "Z tohto porovnania je viditeľné, že cenové nožnice sa naďalej roztvárajú v neprospech chovateľov a spracovateľov hydiny, pretože výrobné náklady stúpli niekoľkonásobne viac ako odbytové ceny," konštatovala ÚHS.

Únia hydinárov Slovenska sa obáva, že chovatelia a spracovatelia túto situáciu nedokážu sami zvrátiť. Preto je podľa únie nevyhnutné prijať účinné a dlhodobé opatrenia zo strany štátu pre zachovanie odvetvia. Ide o opatrenia ako zvýšenie odbytových cien hydinového mäsa a konzumných slepačích vajec tak, aby pokrývali výrobné náklady chovateľov a spracovateľov hydiny. Ďalej napríklad o vyčlenenie finančných prostriedkov na podporu sektora chovu a spracovania hydiny v rovnakej výške ako v okolitých krajinách vrátane vyčlenenia financií na Schému štátnej pomoci.

Okrem toho ide aj o potrebu stabilizácie cien elektrickej energie a plynu pre potravinárske a poľnohospodárske podniky a finančnú podporu na zvýšené výdavky na elektrickú energiu a plyn. ÚNS navrhuje aj schválenie daňových a odvodových úľav pre poľnohospodárske a potravinárske podniky, či vytvorenie bariér proti zvyšovaniu dovozu a proti dovozom z tretích krajín, kde prevádzky nespĺňajú prísne podmienky EÚ. Ďalej je podľa únie potrebné riešiť obchodné vzťahy zo strany ministerstva vrátane potreby rastu odbytových cien.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok