Poľsko chce posilniť hranice, pripravuje výstavbu elektronickej bariéry

TA3 TASR
18.2.2022 08:22

Divízia pohraničnej stráže Varmsko-mazurského vojvodstva v Poľsku začala prípravné práce súvisiace s výstavbou elektronickej bariéry na poľsko-ruskej hranici, kde bude nainštalovaný systém senzorov a kamier.

Poľsko chce posilniť hranice, pripravuje výstavbu elektronickej bariéry
TASR/AP (ilu)

Podľa agenntúry PAP o tom informoval hovorca rezortu Miroslaw Aleksandrowicz. Vysvetlil, že ide o súčasť programu modernizácie Pohraničnej stráže na roky 2022–25. V jeho rámci plánuje pohraničná stráž vybudovať elektronickú bariéru na celej pozemnej vonkajšej hranici EÚ, teda s Ruskom, Bieloruskom a Ukrajinou. Poľsko hraničí s Kaliningradskou oblasťou Ruska. Dĺžka pozemného úseku hranice je 203,3 kilometra.

Námestník poľského ministra obrany Wojciech Skurkiewicz podľa spravodajského webu Wiadomości uviedol, že posilnenie ochrany hranice je zakotvené v koncepcii rozvoja pohraničnej stráže. "Chceme, aby sa naše hranice ešte viac posilnili veľmi moderným spôsobom," dodal.

Šéf tlačovej služby vlády Kaliningradskej oblasti Dmitrij Lyskov pre agentúru RIA Novosti uviedol, že na rusko-poľskej hranici – zo strany Ruska – už plot je. Potvrdil, že poľská strana ho plánuje postaviť, pričom zdôraznil, že ide o plot, nie o múr.

Poľsko začalo v januári na svojej hranici s Bieloruskom stavať múr, aby zabránilo prieniku ilegálnych migrantov. Tento múr v dĺžke 186 kilometrov bude mať výšku viac ako päť metrov a dokončený má byť v júni. Podobný "protimigračný" plot sa rozhodla postaviť aj Litva.

Podľa Aleksandrowicza je na poľsko-ruskej hranici v súčasnosti sústava šiestich pozorovacích veží, ktoré sa nachádzajú od Braniewa na západe hranice po Dubenink na východe. Pohraničná stráž má k dispozícii aj pozorovacie vozidlá, termovízne kamery, denné a nočné sledovacie kamery. Na danom úseku štátnej hranice slúži asi 1300 príslušníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok