Británia uviedla do pohotovosti armádu. Meteorológovia vydali výstrahu pred blížiacou sa víchricou Eunice

TA3 TASR
17.2.2022 20:36

Británia uviedla vo štvrtok do pohotovosti armádu a chystá sa uzatvoriť množstvo škôl po tom, čo meteorológovia vydali zriedkavú "červenú" výstrahu pred blížiacou sa víchricou Eunice.

británia víchrica 1140 (SITA AP)
SITA/AP

Informovala o tom agentúra AFP.  Varovanie sa predovšetkým vzťahuje na "životu nebezpečný" mimoriadne silný vietor. Víchrica Eunice podľa očakávania udrie na pevninu v piatok ráno v oblasti juhozápadného Anglicka z Atlantiku, sprevádzaná vetrom s rýchlosťou v nárazoch až 160 kilometrov za hodinu.

 Britský princ Charles "v záujme bezpečnosti verejnosti" odložil svoju na piatok naplánovanú cestu do Južného Walesu, informoval jeho úrad. Príslušní dopravní operátori tiež oznámili, že  v piatok vo Walese nebudú premávať žiadne vlaky. Červená výstraha začne platiť v piatok od siedmej hodiny ráno miestneho času pre severné pobrežie Devonu, Cornwallu a Somersetu v juhozápadnom Anglicku, ako aj pre južné pobrežie Walesu.

Školy v dotknutých regiónoch Anglicka a Walesu už avizovali, že v piatok zostanú zatvorené, a miestne úrady vyzvali obyvateľov, aby podľa možnosti zostali doma. V Škótsku a severnej časti Anglicka sa očakáva silné sneženie, píše AFP. Víchrica Eunice podľa očakávania spôsobí "výrazné narušenie a nebezpečné podmienky v dôsledku extrémne silného vetra", upozornili meteorológovia. Výstrahu pred víchricou vydal aj írsky meteorologický úrad, ktorý varoval pred "silným a ničivým vetrom" i možnosťou záplav v južných oblastiach.

 Ďalšia slabšia víchrica Dudley už spôsobila prerušenie dopravy a výpadky elektriny po tom, čo v stredu zasiahla Britániu, hoci škody neboli až také rozsiahle, pripomína AFP.  Premiér Boris Johnson vyjadril súcit s tisíckami obyvateľov, ktorí už v dôsledku víchrice Dudley zostali v severnom Anglicku bez elektriny. Na otázku ohľadne ďalšej podpory pred príchodom Eunice reportérom povedal, že "armáda je v pohotovosti". Dopravné spoločnosti varovali, že pravdepodobne budú uzavreté aj cesty, mosty a železničné trate a letiská budú čeliť meškaniam a zrušeniam letov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok