NATO schválilo umiestnenie protivzdušného systému Patriot v Turecku

TA3, TASR
4.12.2012 21:48

Severoatlantická aliancia dnes oznámila, že umiestni systémy protivzdušnej obrany Patriot pri južnej hranici Turecka. Posilní tým jeho obranu proti hrozbe cezhraničných útokov zo Sýrie, no tiež privedie USA a ich spojencov bližšie k sýrskej občianskej vojne.

Členovia NATO rozhodli obmedziť využitie systémov Patriot výlučne na obranné účely - proti strelám odpáleným zo Sýrie, ktoré už v Turecku zabili päť ľudí. Dnešné oznámenie sa však tiež zdá byť odkazom pre režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada v čase, keď vo Washingtone i ďalších metropolách panujú obavy z možných príprav sýrskych chemických zbraní na prípadné nasadenie.

"Stojíme pri Turecku v duchu silnej solidarity," povedal novinárom generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen. "Každému, kto by chcel zaútočiť na Turecko, hovoríme: Ani o tom neuvažujte!" vyhlásil.
Rasmussen zdôraznil, že umiestnenie systémov Patriot - zahŕňajúcich rakety, radar a ďalšie prvky - nebude prvým krokom k bezletovej zóne nad časťami Sýrie ani akejkoľvek útočnej operácie proti arabskému štátu. Predstavitelia NATO uviedli, že systémy Patriot budú naprogramované tak, aby mohli zachytiť len sýrske zbrane, ktoré preniknú do tureckého vzdušného priestoru. Nebudú môcť "preventívne" preniknúť na sýrske územie, informovala AP.

Podľa Rasmussena však môžu znížiť napätie na hranici, cez ktorú utiekli z vlasti desaťtisíce Sýrčanov a ktorá sa stala dôležitým miestom pre pašovanie zbraní povstalcom bojujúcim za zosadenie Asada.
Očakáva sa, že Nemecko a Holandsko poskytnú Turecku niekoľko batérií PAC-3, najnovšej verzie protivzdušných systémov Patriot vyrobených v USA. Spojené štáty pravdepodobne zaplnia prípadne "medzery", možno poskytnutím svojich zariadení umiestnených v Európe.
Presné detaily o termíne a počte batérií ešte musí NATO doriešiť. Spoločný tím skúma možné lokality pre ich umiestnenie v Turecku, pričom vyslanie techniky a vojakov na ich prevádzku musia tiež schváliť parlamenty Nemecka i Holandska.

Batérie Patriot nemôžu byť vzhľadom na svoju komplexnosť a veľkosť - patria k nim radary, veliteľské a riadiace strediská, komunikačné a podporné zariadenia - rýchlo vyslané letecky do Turecka. Predstavitelia aliancie predpokladajú, že ich pravdepodobne prepravia po mori a do Turecka nedorazia skôr ako o mesiac.  NATO, rovnako ako USA, sa nechce nechať zatiahnuť do sýrskeho konfliktu. Washington odmietol zvažovať návrhy na bezletové zóny nad Sýriou alebo poskytnutie vojenskej podpory sýrskym povstalcom - v obave, že to ešte zintenzívni konflikt, ktorý si za 21 mesiacov vyžiadal vyše 40.000 obetí na životoch. USA tiež hovoria o hrozbe, že by sa extrémisti medzi povstalcami dostali k zbraniam, ktoré by mohli neskôr použiť proti spojencom Washingtonu ako je Izrael.

NATO už umiestnilo systémy Patriot na tureckom území v minulosti, počas vojen v Iraku v rokoch 1991 a 2003. Nikdy neboli použité a po niekoľkých mesiacoch ich stiahli. Ministri zahraničných vecí NATO na zasadnutí v Bruseli dnes tiež "jednomyseľne vyjadrili vážne znepokojenie nad správami, že sýrsky režim môže uvažovať o použití chemických zbraní", informoval Rasmussen s tým, že takýto krok by bol absolútne neprijateľným a jasným porušením medzinárodného práva.

Ministri aliancie sa dnes tiež stretli so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom, ktorý novinárom povedal, že Rusko nebude namietať proti systémom Patriot v Turecku. "Nechceme zasahovať do práva Turecka (brániť sa)... Len hovoríme, že hrozbu netreba zveličovať," vyhlásil s tým, že sýrske delostrelecké útoky na Turecko boli len nehodou. Turecko, jeden z najtvrdších kritikov Asadovho režimu, privítalo rozhodnutie NATO o raketách Patriot. Vláda v Ankare vo vyhlásení dodala, že bude pokračovať v úsilí o "vyriešenie sýrskej krízy mierovými prostriedkami".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok