Na hroziaci konflikt dopláca Ukrajina miliardami dolárov. Únia musí urobiť politické rozhodnutie o pomoci

TA3
18.2.2022 07:00

Avizovaný vojenský útok Ruska na Ukrajinu priniesol nášmu východnému susedovi hospodárske škody v miliardách amerických dolárov. Situáciu by mala vyriešiť aj finančná pomoc od Európskej únie. Koľko stála vojna, ktorá sa nekonala? O finančných aj nefinančných dopadoch ukrajinskej krízy sme hovorili s podpredsedom parlamentného výboru pre európske záležitosti Petrom Kmecom.

Na hroziaci konflikt dopláca Ukrajina miliardami dolárov. Únia musí urobiť politické rozhodnutie o pomoci
TASR/AP

Rusko si žiada pozornosť

Hrozba ruskej invázie sa v stredu nenaplnila, avšak vysoká koncentrácia ruských ozbrojených síl na hraniciach s Ukrajinou stále pretrváva. "Nemôžeme hovoriť o nejakom znižovaní napätia," zdôraznil Kmec. "Čo je ešte horšie, Rusko si týmto spôsobom vynucuje pozornosť, aby sa začalo rokovať o budúcej bezpečnostnej architektúre," spresnil.

"Môžeme sa domnievať, že napätie, ktoré pretrváva na rusko-ukrajinskej hranici, môže kedykoľvek prerásť do otvoreného ozbrojeného stretu. Podľa vojenských expertov sa nepredpokladá, že Rusko by zaútočilo plošne na celé územie Ukrajiny," priblížil Kmec. Reálna je podľa neho hrozba zhoršenia situácie na Donbase, kde by sa mohli vyostriť strety ukrajinských a separatistických zoskupení.

Granty namiesto pôžičiek

Aké škody utrpela vo "vojne, ktorá nebola" ukrajinská strana? "Ukrajina je nielen obeťou zvyšujúceho sa napätia, ale aj určitých ekonomických dopadov," vysvetlil Kmec. Keď sa objavil dátum pravdepodobného útoku, výrazné straty utrpelo postavenie ukrajinskej hrivny, aby štát tento vývoj zvrátil, vynakladá týždenne 250 až 500 miliónov dolárov na stabilizáciu meny. 

Odchod začali ohlasovať aj zahraniční investori. "Tieto škody budú nedozierne a Ukrajina bude potrebovať okrem vojenskej aj ekonomickú pomoc," priblížil Kmec. Miliardové škody nastali aj v súvislosti s uzavretím leteckej dopravy, keďže zahraničný obchod je na ňu bezprostredne napojený.

Kmec verí, že výsledky by mohli priniesť rokovania Normandského formátu a za aktívnu označil aj diplomaciu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona alebo nemeckého kancelára Olafa Scholza. Podľa Kmeca prenikajú aj určité pozitívne informácie, že Normandský formát by mohol pokročiť v rokovaniach.

Kmec zdôraznil, že pre Ukrajinu je pomoc Európskej únie momentálne veľmi dôležitá, keďže potrebuje bezprostrednú pomoc vo forme grantov a nie rôznych pôžičiek, ktoré ponúka napríklad Medzinárodný menový fond. Európska únia teda podľa Kmeca musí prijať politické rozhodnutie, ako rozšíriť ekonomickú či humanitárnu pomoc pre Ukrajinu. Kmec sa vyjadril, že je v životnom záujme Slovenska, aby sa Ukrajina čo najviac priblížila Únii.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok