Za viac volebných obvodov je aj OĽANO. Navrhlo väčšiu diskusiu v koalícii

TA3 TASR
17.2.2022 14:32

Poslanci národnej rady za OĽANO György Gyimesi, Ján Szőllős a Richard Vašečka podporujú myšlienku viacerých volebných obvodov pre parlamentné voľby. Navrhujú, aby sa polovica zo 150 poslancov volila na tzv. národnej kandidátnej listine a zvyšných 75 mandátov by sa malo rozdeliť medzi osem volebných obvodov.

volebná miestnosť voľby (1140px) TASR/Radovan Stoklasa
TASR/Radovan Stoklasa

Ich návrh je výzvou na diskusiu v koalícii. Dodali, že na Ministerstve vnútra SR už dlhšie zasadá pracovná skupina, ktorá sa venuje tejto problematike. "Podporujeme myšlienku vytvorenia ôsmich volebných obvodov. Takýto volebný systém by bol kombinovaný. To znamená, že polovica poslancov by sa volila na národnej kandidátke a zvyšných 75 mandátov sa rozdelí medzi osem volebných obvodov. Takto jednoznačne priblížime vysokú politiku k regiónom a občania budú mať možnosť voliť ľudí zo svojho okolia, ktorých poznajú, a zároveň tým zvýšime zastúpenosť národnostných menšín v parlamente," povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii Gyimesi.

Tvrdí, že jeden volebný obvod so 150 mandátmi vytvára nutnosť pre voliča voliť kandidátku, "akú mu naservírujú centrály strán, a má len 4 preferenčné krúžky, aby ovplyvnili poradie". "Náš návrh na zriadenie ôsmich volebných obvodov je skôr výzvou do diskusie v rámci koalície. Modely nového systému môžu byť rôzne, no dôležité je dohodnúť sa a priblížiť zákonodarný proces regiónom," vyhlásil Szőllős.

Gyimesi doplnil, že sa stotožňuje s požiadavkami Združenia miest a obcí Slovenska i mimoparlamentného KDH. ZMOS spustil aj petičnú akciu k referendu za viac volebných obvodov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok