Trussová: Rusko môže ukrajinskú krízu zámerne naťahovať. Chce spochybniť jednotu Západu

TA3 TASR
17.2.2022 12:25

Rusko by mohlo krízu na hraniciach s Ukrajinou naťahovať až niekoľko mesiacov, aby spochybnilo jednotu Západu. Pre denník The Daily Telegraph to vo štvrtok pred cestou do Kyjeva napísala britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová.

Trussová: Rusko môže ukrajinskú krízu zámerne naťahovať. Chce spochybniť jednotu Západu
TASR/AP

Moskva "by to mohla naťahovať oveľa dlhšie a bezočivo stráviť ďalšie týždne - ak nie mesiace - rozvracaním Ukrajiny a spochybňovaním jednoty Západu". "Nemôžeme dovoliť, aby sa z tejto situácie stala otvorená rana," dodala. 

"Naši priatelia ako Ukrajina či Poľsko sú už po generácie vystavení takémuto výhražnému správaniu. Preto nesmieme ustúpiť pri obrane sebaurčenia a suverenity," uviedla Trussová. Podľa nej "v súčasnosti nie je vidieť známky toho, že by sa Rusi sťahovali z pohraničných regiónov pri Ukrajine", ako to tvrdí Moskva. Zopakovala, že v prípade útoku na Ukrajinu by Rusko čelilo následkom, ktoré by mali vážny dopad na jeho ekonomiku.

Šéfka britskej diplomacie v súvislosti s požiadavkou Moskvy, aby Ukrajina nemohla vstúpiť do NATO, zdôraznila, že "musíme zachovať politiku otvorených dverí NATO a právo Ukrajiny, aby si vybrala vlastnú cestu".

Trussová vo štvrtok odcestuje na návštevu viacerých európskych krajín v rámci. V Kyjeve a vo Varšave sa stretne so svojimi rezortnými partnermi a v sobotu sa v Nemecku zúčastní na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii.

Britský minister obrany Benn Wallace vo štvrtok pred stretnutím s kolegami zo štátov NATO, ako aj Ukrajiny a Gruzínska povedal, že Aliancia bude naďalej posilňovať svoje východné krídlo s cieľom čeliť hrozbám zo strany Ruska. Jedným zo spôsobov, ako zaistiť, že nedôjde k eskalácii, je podľa neho "poskytnúť našim partnerom v NATO odolnosť a to robíme", cituje ho agentúra AFP.

Wallace opakovane vyjadril pochybnosti, či Rusko skutočne sťahuje svojich vojakov z ukrajinských hraníc. "Myslím si, že vidíme opak. Za posledných 48 hodín sme zaznamenali nárast počtu vojakov o približne 7000." Poznamenal tiež, že neďaleko bielorusko-ukrajinských hraníc bol postavený i nový most.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok