Počet obetí prudkých dažďov v Brazílii stúpol. Hlásia už vyše 90 mŕtvych

TA3 TASR
17.2.2022 07:00

Na najmenej 94 mŕtvych sa zvýšil počet obetí ničivých záplav a zosuvov pôdy, ktoré v brazílskom štáte Rio de Janeiro vyvolali výdatné dažde. V noci na štvrtok o tom informovali brazílske médiá s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

Počet obetí prudkých dažďov v Brazílii stúpol. Hlásia už vyše 90 mŕtvych
TASR/AP

Zosuvy pôdy poznačili najmenej 80 budov, pričom vyše 370 ľudí muselo opustiť svoje domovy. Podľa správ brazílskych médií je medzi obeťami aj najmenej osem detí. Podľa Rubensa Bomtempa, starostu mesta Petrópolis, ktoré prudké dažde postihli, môže byť obetí v skutočnosti ešte viac, píše brazílska agentúra Agęncia Brasil. Stále totiž nie je jasné koľko ľudí je nezvestných.

Prudké dažde postihli v utorok mesto Petrópolis a okolitú horskú oblasť, ktorá leží približne 70 kilometrov severovýchodne od mesta Rio de Janeiro. Plný rozsah škôd bol viditeľný až v stredu počas dňa, keď brazílske médiá opísali Petrópolis, ako "mesto pod blatom". Zosuvy pôdy podľa médií odniesli autá a zablokovali ulice. Do záchrannej akcie boli zapojené desiatky hasičov, pričom sa na nej zúčastnili aj miestni obyvatelia, ktorí sa snažili pomôcť.

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro, ktorý je na návšteve Ruska, vyjadril sústrasť rodinám obetí a nariadil zodpovedným ministrom, aby poskytli postihnutým obyvateľom okamžitú pomoc.

Hornatú oblasť štátu Rio de Janeiro nezasiahli takéto ničivé búrky prvýkrát. V oblasti Petrópolisu a okolitých miest Nova Friburgo a Teresópolis zaznamenali zrážky podobnej intenzity aj v januári 2011. Pri záplavách a zosuvoch pôdy tam vtedy zahynulo viac než 900 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok