Podľa Johnsona existuje málo dôkazov, že sa Rusko sťahuje od hraníc Ukrajiny

TA3 TASR
16.2.2022 22:47

Britský premiér Boris Johnson v stredu vyhlásil, že "v súčasnosti je málo dôkazov o tom, že by Rusko odsúvalo" vojakov zhromaždených blízko hraníc Ukrajiny. Povedal to v telefonáte s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom, píše tlačová agentúra AFP.

Podľa Johnsona existuje málo dôkazov, že sa Rusko sťahuje od hraníc Ukrajiny
TASR/AP

"Obaja lídri zopakovali, že štáty majú zodpovednosť dodržiavať svoje záväzky vyplývajúce z Charty OSN a rešpektovať zvrchovanosť a územnú celistvosť jednotlivých členov OSN," uvádza sa v texte z telefonátu, ktorý zverejnil Johnsonov úrad. 

Dvojica lídrov sa takisto zhodla, že akákoľvek invázia Ruska na Ukrajinu "bude mať katastrofálne a ďalekosiahle následky", dodala hovorkyňa úradu premiéra na Downing Street v Londýne. Telefonát sa uskutočnil v predvečer štvrtkového zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN, na ktorom sa bude diskutovať o kríze na hraniciach Ukrajiny.

Britániu bude na zasadnutí zastupovať člen vlády James Cleverly, dodalo sídlo premiéra. Johnson a Guterres "znovu zdôraznili, že je dôležité, aby všetky strany v dobrej viere pracovali" na uplatňovaní existujúcich dohôd týkajúcich sa bezpečnosti regiónu, ktoré už dosiahla Ukrajina, Rusko a sprostredkujúce krajiny, dodala Downing Street.

"Dohodli sa, že budú ďalej úzko spolupracovať na presadzovaní bezodkladného diplomatického riešenia a na odvrátení katastrofického vojenského vyostrenia a humanitárnej krízy," uviedla hovorkyňa Downing Street.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok