Na Berlinale sa odovzdávali ceny za najlepšie filmy. Porotu oslovila dráma o pestovateľoch broskýň

TA3 TASR
16.2.2022 22:15

Poloautobiografická dráma Alcarrás od španielskej režisérky Carly Simónovej získala v stredu Zlatého medveďa za najlepší film na prestížnom filmovom festivale Berlinale v nemeckej metropole. TASR o tom informovala na základe správ prevzatých od agentúr DPA a AFP.

Ide o príbeh rodiny pestovateľov broskýň, ktorá bojuje o svoju budúcnosť. Simónová (36) venovala ocenenie svojej rodine s tým, že "bez nej a mojej blízkosti k tomuto svetu by som nebola schopná rozpovedať tento príbeh". Berlinale je v súčasnosti tretím európskym filmovým festivalom po sebe, na ktorom hlavné ocenenie získala žena-režisérka. Stalo sa tak v Cannes i v Benátkach minulý rok, pripomína AFP.

Veľkú cenu poroty na 72. ročníku Berlinale získal hongkonský režisér Hong San-su so snímkou, ktorá bola na festivale uvedená pod anglickým názvom "The Novelist's Film" (Románopiscov film). Ocenenie za najlepšiu réžiu získala Francúzka Claire Denisová za film "Avec amour et acharnement" (S láskou a odhodlaním).

Cenu za najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe získala nemecko-turecká autorka a herečka Meltem Kaptanová za snímku "Rabiye Kurnaz gegen George W. Bush". Ide o skutočný príbeh turecko-nemeckej matky bojujúcej o prepustenie svojho syna z amerického zadržiavacieho tábora. Film získal ocenenie aj za najlepší scenár, píše DPA.

Ocenenie poroty dostal aj film "Robe of Gems" (Rúcho z drahokamov) od mexicko-bolívijskej režisérky Natalie López Gappardovej o zločine a korupcii v modernom Mexiku. Indonézska herečka čínskeho a vietnamského pôvodu Laura Basukiová získala na Berlinale ocenenie za najlepší vedľajší herecký výkon v snímke "Nana" (Before, Now & Then).

Medzi ďalších ocenených patria ruská režisérka, scenáristka a poetka Anastasia Veberová za najlepší krátky film (Trap) a snímka "Everything will be OK" (Všetko bude v poriadku) od kambodžského režiséra a scenáristu Rithyho Panha za výnimočný umelecký výkon. Špeciálne ocenenie poroty dostal švajčiarsko-nemecký film "Drii Winter" od režiséra Michaela Kocha, uzatvára DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok