Ak počet infekcií vo vašom okolí začne rapídne klesať, je to pre vás vynikajúca správa, radí matematik Kollár

TA3
16.2.2022 15:08

Podľa matematika Richarda Kollára momentálne nevieme posúdiť, či na Slovensku prežívame vrchol omikronovej vlny. Môže za to neistota v dátach, ktorú spôsobilo revidovanie počtu hospitalizovaných až do apríla minulého roka. Menia sa aj štatistiky antigénových testov.

Prehľad nových opatrení: Čo sa otvára a pre koho? Od stredy začne platiť viacero noviniek
TASR/Jakub Kotian

Problém s číslami hospitalizovaných

Pozitivita testov v skutočnosti stále rastie, aj keď už je blízko stagnácie, píše Kollár na svojom Facebooku. Matej Mišík z Inštitútu zdravotných analýz po rokovaní vlády oznámil, že ministerstvo zdravotníctva už eviduje prvé náznaky stabilizácie až poklesu počtu prípadov a omikon je podľa neho pri vrchole.

Kollár pripomenul, že vrchol incidencie už predtým stanovil v rozhraní medzi 10. a 20. februárom, pričom nehovoril o konkrétnom dni. "Dnes sme v polovici tohto intervalu a myslím, že sa tento odhad naozaj naplní," napísal.  "O počte pacientov v nemocniciach fakt neviem povedať momentále s istotou nič," konštatuje. Keďže počty sa spätne neustále upravujú, nevieme, či hospitalizovaných s covidom pribúda alebo ubúda, upozornil Kollár. 

Šanca infikovať sa

Pozitívnych je stále mimoriadne veľa, podľa Kollára je šanca infikovať sa na Slovensku najvyššia počas celej pandémie práve tento týždeň, pokiaľ to nebolo ten minulý. "Vyhodnocujte si však každý svoju situáciu, ak počet infekcií vo vašom okolí začne rapídne klesať, je to pre vás vynikajúca správa, táto vlna už môže byť pre vašu bublinu za vami," radí matematik.

Výbornou správou je podľa Kollára pokles percenta pacientov na umelých pľúcnych ventiláciách. "Taký nízky pomer voči všetkým hospitalizáciám sme nevideli počas celej pandémie. Celkovo tak bude zrejme počas omikronu oveľa menej reportovaných úmrtí na COVID ako v delta vlne," skonštatoval. Kollár už neočakáva žiadne vážnejšie výpadky v spoločnosti, ktoré by zapríčinil omikron. 

"V tejto vlne tak ako v prvej konenčne nemusíme riešiť otázku, prečo sme sa na ňu nepripravili. S pomerne malými nákladmi a krokmi sme dnes pripravení aj na prípadný regionálny nárast záťaže na centrálnych príjmoch nemocníc v najbližších týždňoch," píše Kollár v statuse.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok