Strana SaS podporí novelu autorského zákona z dielne ministerstva kultúry

TA3 TASR
16.2.2022 14:57

Koaličná SaS podporí novelu autorského zákona z dielne ministerstva kultúry. Podľa poslanca Národnej rady SR Romana Foltina (SaS) zaručí novelizácia autorom efektívnejší výkon ich práv a zároveň zabezpečí vyváženie záujmov nositeľov práv, používateľov a širokej verejnosti.

Rokovanie vlády SR
TA3 / David Duducz

"Bude posilnená miera vymožiteľnosti práv v prípade ich porušenia a taktiež primeraná kontrola nad organizáciami kolektívnej správy, ktoré spravujú práva a peniaze autorov a iných nositeľov práv. Aj z toho dôvodu budeme hlasovať za," tvrdí Foltin.

René Parák z SaS dodal, že po niekoľkomesačných diskusiách s odborníkmi, zástupcami autorov, organizáciami kolektívnej správy, zástupcami médií a vydavateľov sú v strane presvedčení, že sa podarilo navrhnúť novelu, ktorá napĺňa zámer inkorporovať právo EÚ. "Zároveň veríme, že sa vďaka tejto novele podporí rozvoj kreatívneho priemyslu s vysokou pridanou hodnotou," poznamenal.

Novela autorského zákona transponuje smernice Európskeho parlamentu týkajúce sa autorských práv na digitálnom trhu i online vysielania. Rozširuje aj okruh výnimiek z autorského práva a práv súvisiacich s autorským právom, takouto výnimkou bude napríklad použitie diela na zachovanie kultúrneho dedičstva. Spresniť a doplniť má na základe poznatkov aplikačnej praxe aj časť zákona o správe práv.

Výhrady malo napríklad autorské združenie LITA, ktoré upozornilo, že v pôvodne predloženom znení upevňuje prax neférového odmeňovania a neistého postavenia autorov.

Zástupcovia autorov a tvorcovia zdôrazňujú, že systém odmeňovania by mal zohľadňovať nielen invenciu pri tvorbe, ale aj úspešnosť daného diela. Avizovali, že ak prejde v podobe, v akej bol návrh predložený, vyzvú prezidentku na  vetovanie novely. Poslanci mali o výslednom znení legislatívy ešte rokovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok