Filipínami sa prehnal tajfún, vyžiadal si desiatky obetí

SITA
4.12.2012 16:09

Najmenej 52 ľudí prišlo o život a ďalší sú nezvestní na filipínskom ostrove Mindanao, ktorý v utorok zasiahol tajfún Bopha. Najviac postihnuté bolo mesto New Bataan, kde zahynulo až 43 ľudí. Ďalší prišli o život pod padajúcimi stromami alebo sa ich loďky prevrátili v rozbúrenom mori.

Filipínami sa prehnal tajfún, vyžiadal si desiatky obetí
SITA

Tajfún Bopha, ktorý sprevádzal prudký dážď a silný nárazový vietor s rýchlosťou až 210 kilometrov za hodinu, zasiahol južný ostrov Mindanao v ranných hodinách. Živel strhával domy, stromy a elektrické vedenia a vyžiadal si zastavenie vzdušnej i trajektovej dopravy. Povodňová vlna strhla podľa miestnych predstaviteľov nákladné auto, ktoré viezlo vojakov aj civilistov, ich presný počet však nezverejnili.

Školy, úrady a obchody boli na Mindanau v utorok zatvorené. Z najvýchodnejších provincií ostrova evakuovali pred tajfúnom takmer 56 000 ľudí, ktorých ubytovali v dočasných prístreškoch. Zrušiť museli skoro 150 letov a v hlavných prístavoch čaká na trajekty vyše 3000 pasažierov. Veľké časti ostrova sú bez elektrickej energie. Bopha bol podľa meteorológov najničivejší tajfún tohto roka. Búrkový mrak, ktorý je široký 500 kilometrov, teraz smeruje na západ a mal by sa presunúť nad Juhočínske more.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok