V kauze Mýtnik je momentálne 19 obvinených, viacerí sa priznali

TA3 TASR
16.2.2022 12:19

V kauze Mýtnik, v ktorej padla tento týždeň obžaloba, je aktuálne obvinených 19 ľudí. Celkovo ich bolo 21. Počas vyšetrovania vylúčili 11 trestných vecí na samostatné konania, šesť z nich ešte prebieha v prípravnom konaní. Polícia naďalej preveruje podozrenia z ďalšej trestnej činnosti. V stredu o tom informovali dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ondrej Repa a riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ľubomír Daňko.

"Deväť osôb sa v plnej miery priznalo k skutkom, ktoré sú im kladené za vinu, jedna osoba sa priznala čiastočne s výhradou právnej kvalifikácie," priblížil šéf NAKA. V blízkej dobe sa očakáva rozhodnutie o ďalšom postupe v trestnej veci obvinených L. W., D. Ž. a K. Č., keďže vyšetrovanie v samostatnom konaní je pred ukončením.

Celkový počet obvinených v kauze sa znížil na 19, keď jednej osobe zrušili obvinenie na základe paragrafu 363 Trestného poriadku a druhá uspela so sťažnosťou u prokurátora.

Výška škody v kauze Mýtnik presiahla 45 miliónov eur bez DPH. Ako priblížil Daňko, za dodaný IT systém, ktorého hodnotu znalci stanovili na vyše 8,6 milióna eur, zaplatila finančná správa vyše 53,8 milióna eur. V prípade machinácií vo verejnom obstarávaní a verejnej dražbe išlo o škodu minimálne 1,3 milióna eur bez DPH.

Polícia zaistila výnosy v hodnote 46.600 eur. Išlo napríklad o šperky či mobily. „V rámci vydania vecí bola zaistená hodnota presahujúca 1,6 milióna eur,“ doplnil Daňko.

Prokurátor deklaroval, že výpoveď každej spolupracujúcej osoby je potvrdzovaná inými výsluchmi, listinnými dôkazmi či konfrontáciami s inými vypovedajúcimi. "K verifikácii dochádza v postate neustále," povedal Repa.

Prokurátor ÚŠP podal tento týždeň obžalobu v kauze Mýtnik na šesť obvinených osôb pre päť skutkov. Obžaloba sa týka ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti. Repa pripomenul, že obžalobu na jednu osobu podali aj vlani v novembri. Dve osoby pristúpili k dohode o vine a treste. Jednu už schválili, pri druhej, s podnikateľom, je už vytýčený termín súdu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok