Lavrov vyzval v telefonáte s Blinkenom na pragmatický dialóg, zdôraznil neprijateľnosť agresívnej rétoriky

TA3 TASR
15.2.2022 18:30

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken mal v utorok ďalší telefonický rozhovor so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom o ukrajinskej kríze, informovalo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Lavrov 1140 px (TASR/AP)
TASR/AP

Po ich poslednom telefonáte v sobotu 12. februára sa obaja politici "dohodli, že zostanú v kontakte", uviedol vtedy predstaviteľ amerického ministerstva, ale podrobnosti o telefonickom rozhovore neposkytol.

Lavrov v najnovšom telefonáte Blinkenovi povedal, že Moskva vyzýva druhú stranu na "pragmatický dialóg". Západ pritom práve v utorok zaznamenal náznaky, že Rusko zmierňuje napätie v ukrajinsko-ruskej kríze, pripomína AFP.

"Lavrov zdôraznil neprijateľnosť agresívnej rétoriky šírenej Washingtonom a jeho najbližšími spojencami a vyzval na pragmatický dialóg o celej škále záležitostí, ktoré Rusko predložilo," uviedlo vo vyhlásení ministerstvo zahraničných vecí v Moskve.

Ruský minister tiež zdôraznil, že je nutné pokračovať v "spoločnej práci". Západní lídri v utorok už skôr vyhlásili, že vidia pozitívne náznaky, že Rusko sa snaží zmierniť napätie okolo Ukrajiny. Moskva totiž oznámila, že sťahuje časť svojich vojakov rozmiestnených blízko hraníc susednej Ukrajiny.

Ruský prezident Vladimir Putin po utorkovom stretnutí s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom vyhlásil, že Rusko "samozrejme" nechce vojnu a želá si hľadať riešenia spolu so Západom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok