OĽANO si vie predstaviť viac volebných obvodov pre parlamentné voľby, závisí to od výsledku rokovania v koalícii

TA3 TASR
15.2.2022 16:55

Hnutie OĽANO si vie predstaviť vyšší počet volebných obvodov pre parlamentné voľby. Záleží to od výsledku rokovania v koalícii. Uviedol to predseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR Milan Vetrák.

volebné ilustráky parlamentné voľby volebná schránka volebná miestnosť spočítavanie hlasov 1140 px (ilu) (SITA/Ivan Kopčáni)
SITA/Ivan Kopčáni

Reagoval tak na výzvu mimoparlamentného KDH, aby OĽANO splnilo sľub a podporilo zmenu zákona vedúcu k vytvoreniu ôsmich volebných obvodov. Vetrák dodal, že o problematike diskutuje pracovná skupina.

"Hnutie OĽANO podporuje odbornú diskusiu na túto tému a predpokladáme, že bude aj predmetom rokovania koaličných rád. Vieme si predstaviť aj vyšší počet volebných obvodov pre parlamentné voľby, to však záleží na výsledku rokovania koalície," skonštatoval Vetrák.

Dohoda na zmene volebných obvodov podľa neho závisí aj od reformy verejnej správy a nemala by ju predbiehať. "Pre túto problematiku vymenoval minister vnútra Roman Mikulec aj pracovnú skupinu. Zložená je zo zástupcov poslaneckých klubov strán vládnej koalície," priblížil s tým, že skupina má priniesť odporúčania pre možnosti volebného systému, ako aj konkrétnych systémovejších úprav volebného zákona.

KDH sa odvoláva na predvolebný program OĽANO spred parlamentných volieb v roku 2020, v ktorom hnutie hovorilo o tom, že navrhne vznik ôsmich volebných obvodov.

Kresťanskí demokrati už skôr navrhovali zvolať k tejto téme okrúhly stôl relevantných politických strán, Združenia miest a obcí Slovenska, Únie miest Slovenska a Združenia krajov SK8. Podporujú tiež petičnú akciu ZMOS k referendu za viac volebných obvodov a navrhujú spojiť zber podpisov s komunálnymi a regionálnymi voľbami.

Podľa hnutia sú politické elity neraz odtrhnuté od reálneho života ľudí v regiónoch, k čomu prispieva aj nepomerné zastúpenie, keď tretinu NR SR tvoria poslanci z Bratislavského kraja. "Bez toho, aby parlament poznal problémy občanov naprieč celou krajinou, ich potom nevie dobre zastupovať a nevidí dôležitosť viac ich počúvať. Je čas zmeniť to," skonštatoval v stanovisku predseda KDH Milan Majerský.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok