Riešenia na vysoké ceny energií pripravujeme a predstavíme v najbližších dňoch, ubezpečil Kremský

TA3 TASR
15.2.2022 15:40

Riešenia vplyvov vysokých cien energií sa pripravujú a mali by byť predstavené v najbližších dňoch alebo týždňoch. Po utorkovej schôdzi Výboru Národnej rady SR pre hospodárskej záležitosti to povedal predseda výboru Peter Kremský.

Riešenia na vysoké ceny energií pripravujeme a predstavíme v najbližších dňoch, ubezpečil Kremský
TASR / Jaroslav Novák

"Dnes sme sa venovali tým návrhom, ktoré sa objavili od minulého týždňa, čiže novele zákona o štátnom rozpočte, návrhu zákona o odvode z výroby elektriny v jadrových zariadeniach a takisto návrhu Ministerstva hospodárstva SR, podľa ktorého by mal Slovenský plynárenský priemysel preberať odberateľov, ktorými sú bytové domy s vlastnou kotolňou," povedal Kremský.

Tento návrh v pondelok predstavil minister hospodárstva Richard Sulík a týka sa tých bytových domov s vlastnou plynovou kotolňou, ktoré majú v tomto roku o viac ako 50 % vyššiu cenu plynu ako regulovaní odberatelia. SPP týmto domom ponúka jedno- až trojročné zmluvy na odber plynu za zvýhodnené ceny. 

Minulý týždeň minister financií Igor Matovič predstavil návrh na zdanenie nadmerných ziskov z výroby elektriny v jadrových elektrárňach, z ktorého by v tomto roku malo prísť do štátneho rozpočtu okolo 50 miliónov eur. Približne rovnakou sumou chce vláda prispieť na zvýšené ceny energií školám, nemocniciam a domovom sociálnych služieb. Hospodársky výbor sa zaoberal možnosťami dlhodobých riešení aj pre ďalších odberateľov, akými sú malé podniky či napríklad ambulancie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok