V koalícii zatiaľ nie je dohoda na súdnej mape z dielne rezortu spravodlivosti, partneri ďalej rokujú

TA3 TASR
15.2.2022 15:18

Koalícia zatiaľ nie je dohodnutá na novej súdnej mape, ktorú pripravila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a o ktorej aktuálne rokuje Národná rada SR.

Rokovanie vlády NR SR
TA3 / David Duducz

Hlasovať by o nej poslanci mohli vo štvrtok, alebo až v závere schôdze. Keďže pondelková koaličná rada podľa slov šéfky poslaneckého klubu SaS Anny Zemanovej nebola a mali len "pracovné" stretnutie, zídu sa partneri opäť počas utorka. Predseda klubu OĽANO Michal Šipoš uviedol, že by mali hovoriť o viacerých zákonoch, ktoré ešte neprešli parlamentom.

Zemanová ozrejmila, že o súdnej mape a pripomienkach poslancov sa ďalej individuálne rokuje. "Hlasovanie bolo dohodnuté, že pôjde na koniec schôdze. Kedy to bude, ťažko povedať," uviedla. Predpokladá, že pred samotným hlasovaním sa koalícia ešte stretne, aby si vyjasnili stanoviská a či je reforma priechodná.

Poslanecký klub SaS s reformou súhlasí. Čo sa týka výhrad koaličných partnerov, ide podľa Zemanovej skôr o výhrady jednotlivcov, než celých klubov. Myslí si, že v súvislosti s reformou treba aj voličom vysvetľovať, že nebude schválená v tej podobe, v akej bola predložená, rovnako aj stavebný zákon. "V marci bude na ďalšej riadnej schôdzi druhé čítanie a tam bude jasné, čo sa dohodlo," uzavrela.

"Diskutujeme o tom, aby boli zapracované naše pozmeňujúce návrhy, aby sa návrh, ktorý prišiel do parlamentu, mohol ešte opraviť. Verím, že čiastočne súdna mapa prejde minimálne v bodoch, ktoré sú dôležité pre plán obnovy," uviedol Šipoš. Poznamenal, že niektoré pripomienky je ministerka ochotná zapracovať, niektoré nie. 

"Musíme sa dohodnúť na klube, či sme ochotní podporiť reformu, aj keď v niektorých veciach nie je ochotná ustúpiť," dodal. To, či sa stihne prijať do uplynutia termínov stanovených pre plán obnovy je podľa neho aj na ministerke. Nepovedal, či bude žiadať jej odchod z funkcie, ak by sa súdnu mapu schváliť nepodarilo. "Každý minister, ktorý prichádza s reformou a tá reforma neprejde, tak by sa mal nad sebou zamyslieť," dodal.

Otázka postu ministra spravodlivosti je otvorená aj v súvislosti s odchodom viacerých poslancov zo Za ľudí do SaS. Šipoš nepovedal o akých možnostiach sa rokuje. Myslí si však, že tento post v zmysle koaličnej zmluvy patrí strane Za ľudí. "Na rokovaniach budeme trvať na tom, aby to, čo je v realite, bolo aj na papieri," dodal.  

Predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský na otázky o rokovaniach uviedol, že nevie o tom, že by nejaké prebiehali. Čo sa týka pripomienok podotkol, že aj keď jej pošlú niekoľko strán pripomienok, ministerka odpovie, že s nimi nesúhlasí. 

"Ťažko sa rokuje," uviedol. To, či reformu Sme rodina posunie do druhého čítania, zatiaľ nepovedal. "Ešte budeme na poslaneckom klube pred hlasovaním riešiť, ako zahlasujeme," uviedol.

Ohrozenia financií z plánu obnovy by sa podľa neho mala obávať ministerka Kolíková, ak si nebude plniť domáce úlohy. Na otázku, či budú žiadať odchod Kolíkovej z funkcie, ak reforma neprejde, odpovedal, že je to predčasné. 

"V prvom rade má pani ministerka úlohu dopracovať legislatívu a presvedčiť poslancov. Dnes vidíme, že s tým majú problém poslanci naprieč celým politickým spektrom, majú s tým problém koaliční poslanci. Materiál, tak ako je postavený, nie je dobrý," povedal a poukázal aj na utorkový protest zamestnancov súdov pre budovou NR SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok