Vyšetrovanie v kauze Rath sa skončilo

SITA
4.12.2012 13:49

Obžaloba českého exministra Davida Ratha padne už v januári. Hrozí mu dvanásť rokov väzenia.

Vyšetrovanie v kauze Rath sa skončilo
CTK

Sedem mesiacov po zatknutí stredočeského hajtmana Davida Ratha je práca tímu kriminalistov hotová. Po rekordne rýchlom a intenzívnom vyšetrovaní štátny zástupca Petr Jirát oznámil, že obžalobu bude mať hotovú v januári. Vyšetrovanie urýchlili odpočúvania i priznanie spoluobvinenej Ivany Salačovej.

Jirát v pondelok pre MF DNES potvrdil, že polícia už zadokumentovala všetky dôkazy. Spis má takmer päťdesiat zväzkov. "Budúci týždeň by sa s ním mali začať obvinení zoznamovať. Potom podáme obžalobu," uviedol žalobca.

Okrem Ratha obvinili kriminalisti ďalších desať ľudí. Zdokladovali údajnú korupciu u šiestich verejných objednávok za takmer pol miliardy korún. Len bývalý hajtman za ne podľa polície inkasoval alebo mal sľúbené úplatky vo výške 21 miliónov. Hrozí mu až dvanásť rokov väzenia, píše portál iDnes.cz.

Česká protikorupčná polícia zadržala Ratha a 11 ďalších osôb v máji. Čelia obvineniam z korupcie pri čerpaní fondov Európskej únie v Stredočeskom kraji, čím spôsobili mnohomiliónové škody. Bývalý hajtman prijal úplatok vo výške sedem miliónov českých korún, s ktorými ho aj prichytili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok