Prípravy na cvičenie s Američanmi vrcholia. Vojaci si preveria presuny aj vedenie obranných operácií

TA3 TASR
15.2.2022 10:57

Prípravy na vojenské cvičenie Saber Strike 22 vrcholia. V najbližších dňoch sa z Českej republiky presunie na Slovensko približne 2000 príslušníkov amerických ozbrojených síl spolu s asi 600 kusmi bojovej a zabezpečovacej techniky. Vo vyčlenených výcvikových priestoroch budú následne cvičiť s takmer 1300 príslušníkmi Ozbrojených síl SR.

Pri hraniciach s Afganistanom sa odohrávajú manévre stoviek ruských vojakov
TA3 TASR

Cieľom je preveriť spoločnú pripravenosť na rýchle a efektívne presuny spojeneckých jednotiek v zimných podmienkach, vedenie obranných operácií a ich komplexnú logistickú podporu. Informoval o tom hovorca Ozbrojených síl SR Štefan Zemanovič.

„Myšlienkou našej účasti na pravidelnom cvičení Saber Strike sa zaoberáme už od roku 2019, kedy sme ju komunikovali počas návštevy veliteľa pozemných síl USA v Európe. Toto cvičenie preverilo nielen naše spoločné plánovacie procesy, ale najmä preverí v najbližších dňoch spôsobilosť zabezpečiť činnosť spojeneckých jednotiek spolu s našimi bojovými jednotkami pri vedení obranných operácií,“ uviedol náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko. Dodal, že účasť na cvičení je štandardným potvrdením členstva v Aliancii a spoločného úsilia na zabezpečenie mieru a bezpečnosti v Európe.

Cvičenie je plánované okrem Slovenska v Nemecku, Poľsku, Českej republike a v pobaltských krajinách. Organizuje sa pravidelne každé dva roky a je pevnou súčasťou spojeneckých výcvikových aktivít. "Aj z tohto dôvodu nepatrí do série opatrení reagujúcich na aktuálnu bezpečnostnú situáciu na Ukrajine," dodal hovorca. Po skončení cvičenia je plánované stiahnutie všetkých nasadených spojeneckých jednotiek do svojich mierových posádok v Nemecku.                          

Organizátori cvičenia deklarovali, že prijali všetky potrebné hygienicko-epidemiologické opatrenia na zabránenie šírenia ochorenia Covid-19.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok