V kauze Mýtnik vzniesli obžalobu, obvinených je šesť osôb

TA3 TASR
15.2.2022 09:25

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu v kauze Mýtnik na šesť obvinených osôb pre päť skutkov. Obžaloba sa týka ekonomickej a korupčnej trestnej činnosti. Úrad špeciálnej prokuratúry o tom informoval na sociálnej sieti.

"V jednom prípade ide o porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, v ďalšom skutku ide o legalizáciu príjmu z trestnej činnosti, v zostávajúcich troch skutkov ide o zločin prijímania úplatku," priblížil Úrad špeciálnej prokuratúry.

Predmetom obžaloby je obstaranie majetku zo strany štátu v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní, pričom nakladanie so štátnymi prostriedkami malo byť súčasne neefektívne a nehospodárne. "Na toto konanie mala nadväzovať legalizačná schéma, ktorej účelom malo byť nesprehľadnenie finančných tokov prostredníctvom zahraničných entít," uviedla prokuratúra.

S podozrením zo spáchania týchto ekonomických činov úzko súvisia aj dva korupčné delikty. "Jeden korupčný skutok sa týka obstarávania majetku na Finančnej správe SR v súvislosti so zákazkami s nízkou hodnotou," doplnil Úrad špeciálnej prokuratúry. 

Špecializovaný trestný súd potvrdil podanie obžaloby. "Trestná vec bola pridelená zákonnému sudcovi ŠTS, pracovisko Banská Bystrica (predseda senátu - JUDr. Hrubala), ktorý po jej preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe," povedala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

V rámci kauzy Mýtnik obvinili okrem iných podnikateľa Jozefa Brhela, jeho syna Jozefa Brhela mladšieho. Tiež bývalého štátneho tajomníka Ministerstva financií Radka Kuruca, podnikateľa Martina B., ale aj Milana G. a Miroslava S. Obvinený je aj exšéf finančnej správy František Imrecze či Michal Suchoba.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok