Zdravotná sestra sa súdi kvôli dodatku k pracovnej zmluve

TA3, TASR
4.12.2012 12:50

Pojednávanie medzi zdravotnou sestrou Máriou Dulajovou a neziskovou organizáciou Nemocnica a poliklinika, ktorá prevádzkuje Všeobecnú nemocnicu v Žiari nad Hronom, dnes okresný súd odročil na 5. februára. Na pojednávaní sa nezúčastnil nikto z vedenia nemocnice ani jej právny zástupca.

Nemocnica svoju neúčasť na hlavnom pojednávaní odôvodnila tým, že menila právneho zástupcu. Právny zástupca Dulajovej Ján Paučo sa pre médiá vyjadril, že vedenie organizácie poslalo mail 3. decembra krátko pred 4. h. Sám sa to dozvedel dnes ráno.

"Netuším, aký má nemocnica problém. Ja som sa to teraz dozvedela. Myslela som, že sa to dnes ukončí. Sestrou som 27 rokov, študovala a skončila som ako sestra, doplnila som si vysokoškolské vzdelanie špecializáciou sestra a nakoniec ma riaditeľ vyhodí, že chcem byť sestra," vyjadrila sa na margo nedostavenia sa právneho zástupcu nemocnice Dulajová.
Podľa jej ďalších slov, v zmluve bol uvedený dodatok, že ju podpisuje bez nátlaku. "Pritom ten nátlak tam bol. Riaditeľ nemocnice si nás zavolal 27. alebo 28. marca po skupinách. On nám doslova povedal dôvod, prečo nám dodatok dáva, aby nemusel dodržať zákon, podľa ktorého sa upravovali platy zdravotných sestier," dodala Dulajová.

"Tam došlo k hrubému obídeniu zákona. Že si riaditeľ alebo vedenie organizácie môže vybrať kohokoľvek a vybrali si práve tri sestry, ktoré nepodpísali dodatok," vyjadril sa k dôvodu pojednávania Paučo.
Tri zdravotné sestry, ktoré pracovali vo Všeobecnej nemocnici v Žiari nad Hronom, nepodpísali v marci tohto roku dodatky k pracovným zmluvám, ktoré upravovali úväzky. Súdia sa s neziskovou organizáciou Nemocnica a poliklinika, ktorej vedenie ich po nepodpísaní dodatku vyhodilo. Sestry považujú výpovede za nezákonné a žiadajú od organizácie finančné odškodnenie. Pojednávanie s dvoma ďalšími sestrami je v prvom prípade naplánované na 15. decembra a termín druhého pojednávania zatiaľ vytýčený nie je.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok