V Poľsku pristáli ďalšie americké stíhačky. Stroje na leteckej základni ostanú do konca februára

TA3 TASR
14.2.2022 20:56

Ďalšie americké stíhacie lietadlá F-15 pristáli v pondelok na leteckej základni Lask v Poľsku, aby tam pomáhali s dohľadom nad vzdušným priestorom Baltského mora. Oznámil to poľský minister obrany Mariusz Blaszczak.

NATO aj Rusko presúvajú stíhačky. Americké sú už v Pobaltí, do Bieloruska idú tie ruské
TASR/AP

"Ďalšie americké stíhačky F-15 dnes pristáli na leteckej základni Lask," uviedol Blaszczak na sociálnej sieti Twitter. "Týchto osem lietadiel sa pripojí k tým, ktoré do Poľska dorazili minulý týždeň. V rámci misie zabezpečovania vzdušného priestoru NATO sa staráme o bezpečnosť v regióne," dodal Blaszczak. Poľské ministerstvo obrany 10. februára oznámilo, že na základňu Lask dorazili prvé americké stíhačky F-15, aby sa tam zúčastnili na misii Severoatlantickej aliancie. Stroje majú ostať v Poľsku do konca februára. NATO podporuje pri zabezpečovaní vzdušného priestoru i Estónsko, Litvu a Lotyšsko, ktoré nemajú dostatok lietadiel na zabezpečenie svojho vzdušného priestoru.

Lietadlá, ktoré sa zúčastňujú na misii Baltic Air Policing, sa často používajú na identifikáciu ruských lietadiel smerujúcich do ruskej exklávy Kaliningradská oblasť alebo z nej. Podľa NATO sa ruské stroje často približujú k vzdušnému priestoru aliancie bez toho, aby poskytli svoj letový plán či komunikovali s kontrolnými vežami. Často pritom majú vypnuté transpondéry určené na lokalizáciou a identifikáciu. Túto misiu riadi veliteľstvo vzdušných operácií Severoatlantickej aliancie so sídlom v Uedeme na nemecko-holandskej štátnej hranici.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok