Hnutie Taliban sa usiluje o uvoľnenie miliárd dolárov. Čelí však tlaku pre zaobchádzanie so ženami

TA3 TASR
14.2.2022 20:21

Afganské ženy musia mať možnosť pracovať a mať právo na vzdelávanie, zdôraznili v pondelok vyslanci Rady pre spoluprácu arabských krajín Perzského zálivu (GCC) na rokovaniach s ministrom zahraničných vecí Talibanu Amírom Chánom Muttakím v katarskej Dauhe. Muttakí sa stretol so šiestimi ambasádormi GCC v prvý deň svojej najnovšej misie, v rámci ktorej sa chystá rokovať aj s európskymi vyslancami.

Spoza katedry k čisteniu topánok
TASR/AP (ilu)

Hnutie Taliban sa usiluje o uvoľnenie miliárd dolárov aktív zmrazených v zahraničí i o zrušenie sankcií uvalených na Afganistan. Čelí však tlaku v súvislosti so zaobchádzaním so ženami a stúpencami západom podporovanej bývalej afganskej vlády. Taliban na sociálnej sieti Twitter zverejnil fotografie usmievajúceho sa ministra zahraničných vecí, ako prichádza na schôdzku s predstaviteľmi Bahrajnu, Kuvajtu, Ománu, Kataru, Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov . Diplomatické zdroje však uviedli, že afganskí predstavitelia na schôdzke nič neprisľúbili, píše AFP.

Arabskí predstavitelia zdôraznili potrebu pomoci pre "naliehavé humanitárne potreby Afganistanu" v čase, keď krajina zápasí s rozsiahlym hladom spôsobeným suchom i ekonomickou krízou, ktorá viedla k chronickej nezamestnanosti. Rada vyzdvihla, že by nemalo dochádzať k zasahovaniu do záležitostí Afganistanu, a zdôraznila dôležitosť plánu národného zmierenia, ktorý "berie do úvahy záujmy všetkých zložiek spoločnosti a rešpektuje základné slobody a práva vrátane práva žien na prácu a vzdelávanie".

Veľvyslanci tiež vyjadrili obavy, že "teroristické skupiny môžu byť schopné podniknúť útoky z územia Afganistanu proti iným krajinám". Takisto zopakovali, že krajina nesmie byť využívaná na podporu nelegálneho obchodu s drogami. Muttakí schôdzku nekomentoval. Vládu Talibanu doposiaľ neuznala žiadna krajina. Najnovšie rozhovory prišli len niekoľko dní po tom, čo prezident USA Joe Biden ohlásil rozdelenie siedmich miliárd dolárov držaných v amerických bankách medzi fond na pomoc Afganistanu a na odškodnenie obetí útokov z 11. septembra 2001.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok