Ukrajina premiestnila lietadlá mimo územia. Urobila tak po varovaní Spojených štátov pred možným začiatkom vojny

TA3 TASR
14.2.2022 20:05

Najväčšia ukrajinská letecká spoločnosť Ukraine International Airlines (UIA) po varovaniach Spojených štátov pred možným bezprostredným začiatkom vojny premiestnila lietadlá mimo územia Ukrajiny.

vojenská základňa Incirlik Turecko lietadlá stíhačky 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Poistenie letov tejto spoločnosti v ukrajinskom vzdušnom priestore bolo poistnými spoločnosťami pozastavené, uviedla letecká spoločnosť v pondelok v Kyjeve. Päť lietadiel premiestnili do Španielska. Ďalšie dva stroje presunú do Srbska na "plánovanú technickú údržbu". Celkovo má spoločnosť 25 lietadiel. Vláda v Kyjeve poskytla v predchádzajúci deň sumu na poistenie leteckých spoločností vo výške 590 miliónov dolárov, aby mohli ich stroje ďalej lietať v ukrajinskom vzdušnom priestore.

Holandské aerolínie už predtým úplne pozastavili lety na Ukrajinu. Ukrajinská spoločnosť SkyUp musela lietadlo vracajúce sa z Madeiry do Kyjeva presmerovať do Kišiňova v susednom Moldavsku, dôvodom bol tiež problém s poistením. Cestujúcich museli neskôr dopraviť do Kyjeva autobusom. Spoločnosť SkyUp v nedeľu potvrdila správy, že medzinárodné poistné spoločnosti odmietajú z obáv pred vojenskou inváziou poisťovať stroje lietajúce v ukrajinskom vzdušnom priestore.

Na druhej strane, nemecká Lufthansa zatiaľ pokračuje v letoch na Ukrajinu. Hovorca to vysvetlil tak, že majú príslušné poistné krytie. Povedal: "Keby sme nemali poistenie, ani my by sme nelietali." Predovšetkým USA už niekoľko týždňov varujú pred údajnou blížiacou sa inváziou Ruska na Ukrajinu a ako dôkaz uvádzajú ruských vojakov zhromaždených neďaleko ukrajinských hraníc. Kremeľ tieto obvinenia opakovanie popiera. Kyjev takisto nevidí reálne prípravy na takýto útok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok