Žilinka má obrovskú legitimitu. Politikom sa hodí prezentovať ho ako politika, tvrdí komunikačný expert

TA3
15.2.2022 07:00

Zoznamy "vlastizradných" poslancov, ktorí hlasovali za obrannú dohodu, zablokovaný Facebook poslanca Ľuboša Blahu, ale aj údajná prezidentská kandidatúra generálneho prokurátora Maroša Žilinku boli témy, ktoré minulý týždeň valcovali diskusie na sociálnych sieťach. Platí, že čím vulgárnejší a kontroverznejší politik je, tým ľahšie si ho volič zapamätá a prípadne ho práve preto bude aj voliť? O téme sme hovorili s komunikačným expertom Pavlom Minárom.

Prokuratúra: Žilinka nezistil dôvody na zrušenie obvinenia finančníka Martina K.
TASR/Pavol Zachar

Pozor na dôveryhodnosť zdroja

Ak ide o informácie o možnom kandidovaní generálneho prokurátora za prezidenta, podľa komunikačného experta treba brať do úvahy informačný zdroj. "Veľmi intenzívne o tom hovoria či už minister Naď, ministerka Kolíková, vládni poslanci, rôzne médiá, ktoré sú naklonené skôr vládnemu diskurzu. Im je veľmi výhodné kódovať Žilinku ako politika," upozornil.

Ak sa dohodneme, že generálny prokurátor sa správa, ako sa správa, preto, že chce byť prezidentom, teda kvôli svojej politickej kariére, tým pádom je vlastne politik, uvažuje Minár. Politici potrebujú Žilinku prezentovať ako politika, aby ho dostali na svoje politické ihrisko. "Toto je pre nich veľmi výhodné," myslí si. "O Žilinkovi nemôžu povedať, že je Ficov advokát a prokurátor, alebo že je Kollárov prokurátor. On je zvolený 132 poslancami? Ak má slovenský parlament 150 poslancov, tak to znamená, že zaňho volil každý poslanec s výnimkou tých, čo boli doma s covidom a tých, ktorí netrafili z poslaneckého bufetu do rokovacej sály. Zvolil ho vlastne každý," zdôraznil.

Nepohodlné názory

Minár skonštatoval, že Žilinkove názory sú nepohodlné, ale vzhľadom na to, akú má obrovskú legitimitu, pre jeho odporcov je jedinou možnosťou delegitimizovať ho. Podľa Minára by pre Žilinku v tejto situácii bolo najlepšie trvať na odborných stanoviskách a mal by ostať pri právnickom diskurze. 

Ľudia, ktorí cíta odpor k obrannej zmluve so Spojenými štátmi, argumentujú práve pripomienkami generálneho prokurátora, "ale prakticky nikto nepoužíva ten argument, že on porovnal túto zmluvu s tou okupačnou z roku 1968", upozornil Minár. "Pravdepodobne všetci tušia, že to porovnanie nie je úplne v poriadku," skonštatoval s tým, že tak, ako porovnanie zaznelo, by ho označil za komunikačnú chybu.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok