Hongkong odmieta stratégiu života s vírusom. Od utorka začnú očkovať aj deti od troch rokov

TA3 TASR
14.2.2022 13:17

Hongkong v pondelok oznámil, že od utorka začne očkovať proti novému druhu koronavírusu aj deti vo veku od troch rokov, používať bude čínsku vakcínu Sinopharm.

Japonsko pre kontamináciu pozastavuje aplikáciu dávok vakcín od Moderny
TASR/AP (ilu)

TASR prevzala správu z agentúry AP. V Hongkongu, ktorý má 7,5 milióna obyvateľov, je proti ochoreniu Covid-19 plne zaočkovaných 73 percent dospelej populácie, avšak nižšia miera vakcinácie prevláda u starších ľudí, čo sa týka seniorov nad 70 rokov je zaočkovaných len približne polovica z nich. 

Momentálne je hospitalizovaných alebo čaká na prijatie do nemocníc vyše 7000 ľudí. Agentúra AFP uvádza, že v Hongkongu do nemocníc posielajú i ľudí, ktorí nemajú nijaké príznaky covidu.

Aktuálna vlna pandémie v tejto osobitnej administratívnej oblasti Číny spôsobená šírením variantu omikron si vyžiadala zavedenie viacerých nových obmedzení vrátane limitov na stretávania sa najviac dvoch domácností. 

Po 18.00 h je navyše zakázané aj stravovanie sa v reštauráciách. Vstup do nákupných centier a supermarketov budú mať povolené len zaočkované osoby. Kaderníctva, bohoslužobné miesta, ako aj viaceré obchody musia zostať zatvorené. Do začiatku marca budú zatvorené i škôlky a školy, žiaci sa učia z domu už od januára.

Hongkong má podobne ako Čína politiku nulovej tolerancie covidu, čo znamená, že i v prípade potvrdenia len niekoľkých infekcií úrady okrem povinného nosenia rúšok nariaďujú aj karanténu i uzatvorenie celých budov, mestských štvrtí či miest a obcí, kde sa objavili ohniská nákazy. 

Predstavitelia v Pekingu tvrdia, že nasadenie stratégie "života s vírusom", akú prijali niektoré iné krajiny, by spôsobilo preťaženie hongkonského zdravotníckeho systému. V pondelok dosahovala obsadenosť tamojších nemocníc 90 percent kapacít.

V Hongkongu zaznamenali od vypuknutia pandémie 22 980 prípadov nákazy a 219 súvisiacich úmrtí. V pondelok pribudlo 1347 novoinfikovaných. Od decembra vzhľadom na mimoriadne nákazlivý variant omikron stúpol počet infekcií za niekoľko týždňov o vyše 8000. 

Pritom ešte do konca roka evidovali v Hongkongu len vyše 12 000 potvrdených prípadov. Tamojší vedci v piatok varovali, že do konca marca by denne mohlo pribúdať až do 28 000 prípadov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok